Hoppa till huvudinnehållet

Två miljoner för att åka till Loka Brunn – omsorgen storsatsar: ”Otroligt uppskattat”

Publicerad:
Eva-Lotta Lindskog, chef för förvaltningen för stöd, vård och omsorg.
Eva-Lotta Lindskog, chef för förvaltningen för stöd, vård och omsorg. Foto: Ida Oscarsson

275 815 kronor kostade de externa konferenserna för förvaltningen för stöd, vård och omsorg 2022.

För 2023 är det långt mycket mer – på grund av att de satsat på all fastanställd personal inom omsorgen.

Kostnaderna för SVO:s externa konferenser drar iväg i år. 2 033 577 kronor uppgår det till. Men av goda skäl. De har nämligen storsatsat på sin personal. Två verksamhetschefer sökte återhämtningsbonus för 2023 från Socialstyrelsen och fick det.

– Vi sökte nästan åtta miljoner och fick fem miljoner, säger Eva Lotta Lindskog, förvaltningschef.

För de pengarna kunde de åka med all fast personal från hemtjänsten och särskilt boende – totalt femhundra personer – på konferens till Loka Brunn.

Kostnaderna täckte inte bara vistelsen på hotell och föreläsare utan också de vikarier som fick gå in och arbeta när den ordinarie personalen var på Loka Brunn. Vikariekostnaden är inte medräknad i fakturorna för konferenserna men återhämtningsbonusen gick till att betala för det till största del.

Enligt Eva Lotta Lindskog blev upplägget väl mottaget av personalen.

– Det känns himla, himla bra. Det var otroligt uppskattat. De har fått mycket credd. Det var ganska många undersköterskor som sa att de aldrig åkt på konferens någonsin i sitt yrkesverksamma liv. Så vi är så nöjda, säger hon.

De valde mellan olika teman. Särskilt boende hade temat ”Personcentrerat arbetssätt” och hade en inbjuden föreläsare som var med på alla grupperna. Hemtjänsten hade tema ”Medarbetarskap och delaktighet”.

Loka Brunn är en konferensanläggning som kommunen har avtal med.
Loka Brunn är en konferensanläggning som kommunen har avtal med. Foto: Lena Richardson

Under 2022 SVO åkte på sammanlagt sex konferenser. Tre av dem gick till Selma spa där den dyraste kostade 59 242 kronor. Sedan var destinationerna Perel AB i Karlstad, Nobeli Business Support i Karlskoga samt Dömle herrgård i Deje.

I september 2021 gjordes organisationen om och funktionsstöd och äldreomsorg lades ihop. Men på grund av pandemin kunde inte verksamhetscheferna träffas. Därför gjorde de det på Dömle herrgård i maj 2022 istället. Den fakturan är den dyraste för förvaltningen det året och kostade 77 739 kronor.

– Det var första gången som vi samlades allihopa, säger Eva Lotta Lindskog.

Jag slipper mycket resor på det sättet.
Eva Lotta Lindskog

Hon är noga med att poängtera att majoriteten av konferenserna som sker inte är externa utan sker i lokaler som kommunen redan äger. Men ibland finns det ett värde i att åka iväg och samlas på en annan plats. Om man är en större grupp som ska träffas så finns det dåligt med lokaler som har plats för alla.

– Men idag är så mycket mer digitalt och det är en otrolig fördel tycker jag. Jag slipper mycket resor på det sättet för det är digitala konferenser, säger hon.

Det är främst stab och ledning inom förvaltningen som har behov av att åka iväg på externa konferenser.

– Det är planeringsdagar och chefsdagar. Då vill vi gärna åka iväg och då kan man välja att lämna kommunen för att det känns bra för de som ska delta. Det man får ut av det är att det skapar någon form av samhörighet och att man lär känna sina kollegor. Det får man inte till när man har vanliga chefsträffar.

Turbulensen inom kommunen ledde till inställd konferens – fick betala ändåSå många skattekronor har kommunen lagt på konferenser: ”Ska vara aktsamma”

Artikeltaggar

DejeEva Lotta LindskogFörvaltningHemtjänstKarlskogaKarlstadLoka BrunnOmsorgSelma spaSocialstyrelsenVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.