Hoppa till huvudinnehållet

Personalkostnader inom hemtjänsten drar iväg – SVO går back flera miljoner

Publicerad:
Hemtjänsten är där det har gått åt mest pengar.
Hemtjänsten är där det har gått åt mest pengar. Foto: Madeleine Sandström

SVO har ett underskott på närmare tio miljoner kronor.

Det är framförallt personalkostnader inom hemtjänsten som har dragit iväg.

– Det är ett rejält underskott och det är bekymmersamt, säger Eva Lotta Lindskog, förvaltningschef för SVO.

Under onsdagen skickade nämnden för stöd, vård och omsorg (SVO) ut en ekonomirapport. I den beskrivs hur budgeten har sett ut under perioden januari till och med oktober 2023. I rapporten framkommer det att SVO har ett underskott på 9,9 miljoner kronor, vilket motsvarar ett budgetöverskridande på 2,2 procent.

En av de största orsakerna till budgetunderskottet beror på personalomkostnader.

– Personalen har kostat väldigt mycket mer 2023 än vad kommunen hade räknat med. Vi har inte fått några extra pengar för att lönerörelsen blev högre i år. Inflationen har dragit iväg, så folk behöver högre lön, säger Eva Lotta Lindskog.

”Inget stöd”

I rapporten framkommer det att lönebudgetens underskott uppgår till 34,7 miljoner kronor, men när nämnden räknar bort kostnader för särskilda projekt uppgår underskottet till 28,7 miljoner kronor.

Eva Lotta Lindskog, som är förvaltningschef för SVO, berättar om hur stort underskottet är.
Eva Lotta Lindskog, som är förvaltningschef för SVO, berättar om hur stort underskottet är. Foto: Ida Oscarsson

När SVO slår ut helheten för budgeten på tio månader, så landar hela underskottet på närmare 10 miljoner kronor.

– En hel del av de pengarna har täckts av statsbidrag. När det var covid fick SVO en hel del kompensation från staten, men nu när det är inflation har kommunen inte fått något stöd från staten, säger hon.

Det är framförallt inom hemtjänsten som det har gått åt pengar, men inflationen har också påverkat. Dessutom har matkostnaderna och sjukfrånvaron har varit hög under året.

– Jag tror det finns en annan försiktighet i dag, där man tänker efter innan man går iväg till jobbet. Personalen jobbar med människor som befinner sig i riskzonen. Vi ligger på en hög nivå när det gäller sjukfrånvaro och övertiden är hög. Där har vi ganska stora underskott. När vi inte har tillräckligt med vikarier blir det övertid.

Även elva timmars dygnsvila, som infördes i oktober, har påverkat budgeten.

– Vi har fått anställa mer personal och det har lett till fler poolturer och mer utgifter.

Dra ned på aktiviteter

Inför nästa nämndmöte i december kommer verksamhetscheferna inom SVO att utreda vad de skulle kunna dra in på, för att undvika att gå back nästa år också.

– Man kan dra ned på lite aktiviteter. Vi ska utreda om det går att använda oss av digitaliseringen så mycket som möjligt. Till exempel digital tillsyn och läkemedel. Så att inte hemtjänsten behöver åka ut jämt, säger hon och fortsätter:

– Dessutom har vi statsbidrag kvar på banken (balansen), som vi inte har tagit ut än. Så vi hoppas att en del av underskottet kommer vi att kunna kompensera med statsbidrag, avslutar hon.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiEva Lotta LindskogHemtjänstInflationVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.