Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om att byta ut det omskrivna plåtträdet – så svarar politikerna

Publicerad:
Det konstgjorda träd som ersatte almen som togs ner har mötts av hård kritik. Arkivbild.
Det konstgjorda träd som ersatte almen som togs ner har mötts av hård kritik. Arkivbild. Foto: Sandra Österman

I somras kom det ett Kristinehamnsförslag som föreslog att det konstgjorda trädet på Lyrantorget skulle ersättas med en plantering.

Nu har politikerna fattat sitt beslut i ärendet: trädet står kvar.

Det var i juli 2023 som ett Kristinehamnsförslag, gällande det konstgjorda trädet på Lyrantorget, lämnades in till kommunen.

Under rubriken ”En levande stad” uttryckte en kommuninvånare sitt missnöje över trädet som dessutom har genererat en lång rad insändare i NKP.

”Föreslår att man byter ut plåtträdet mot ett levande träd och ersätter trädäcket med en plantering”, stod det i förslaget som därefter låg ute för omröstning till och med den 20 september.

50 röster för krävs för att ett Kristinehamnsförslag ska tas upp och hanteras av politikerna, och så har nu skett. Men längre än så tar sig inte ärendet den här gången.

Under veckan togs ärendet upp av tekniska nämnden som utan betänketid avslår förslaget.

Nämnden skriver i sitt beslut: ”Beslut har redan fattats kring Lyrantorgets nya utseende, där det byggts ett trädäck och monterats ett belysningsträd, vilket innebär att en investering redan har gjorts på platsen. Det är därmed varken ekonomiskt försvarbart att ersätta trädäcket med en plantering och levande träd, eller önskvärt från driftorganisationen inom tekniska förvaltningen”.

Nämnden lägger också till att det redan är bestämt att trädet ska stå på sin plats åtminstone under 2024 för att ”se och utvärdera hur trädet upplevs när det sätts upp olika dekorationer under året som anpassas till årstiderna”.

Artikeltaggar

BeslutFörvaltningKristinehamnsförslagNämnderNKPOmröstningarPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.