Hoppa till huvudinnehållet

Brukare fick dubbel dos medicin – nu anmäls händelsen till IVO

Publicerad:
En brukare ska ha fått dubbla doser av ett läkemedel som hade kunnat leda till allvarlig vårdskada. Nu anmäls händelsen till IVO.
En brukare ska ha fått dubbla doser av ett läkemedel som hade kunnat leda till allvarlig vårdskada. Nu anmäls händelsen till IVO. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En brukare inom Kristinehamns kommun fick dubbla doser av ett läkemedel, vilket kunde lett till allvarlig skada.

Nu har händelsen lex Maria-anmälts av kommunen.

Under måndagen skickade Kristinehamns kommun ut ett pressmeddelande att nämnden för stöd, vård och omsorg (SVO), har gjort en lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Bakgrunden till anmälan är att en brukare fick dubbla doser av ett läkemedel på grund av bristande läkemedelshantering. Händelse hade kunnat orsaka allvarlig vårdskada hos brukaren.

För att undvika att detta ska inträffa igen skriver kommunen att ”åtgärder är delvis vidtagna och ständigt pågående.” Åtgärderna gäller hantering av delade dosetter, delegeringsprocessen, och tydlig rutin vid kommunikation.

Artikeltaggar

InspektionerIvoKristinehamnOmsorgVårdVård och omsorgVårdskada

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.