Hoppa till huvudinnehållet

Cykelväg till Björneborg nobbas – igen: ”Prioritera utbyggnad inom tätorterna”

Publicerad:
Cykelvägsbygge i Björneborg för många år sedan. Nu är det på tapeten igen. Arkivbild.
Cykelvägsbygge i Björneborg för många år sedan. Nu är det på tapeten igen. Arkivbild. Foto: Lars Myr

136 personer gjorde tummen upp för ett Kristinehamnsförslag från 2021 som föreslog att det skulle byggas en cykelväg mellan Björneborg och Kristinehamn.

Men när ärendet behandlades politiskt av den tekniska nämnden avslogs förslaget.

Det är inte första gången som en eventuell cykelväg mellan Björneborg och Kristinehamn kommer upp.

Byrådet i Björneborg bjöd in kommunen redan 2008 för att diskutera förutsättningarna för en cykelväg mellan Björneborg och Agen. Kommunen inledde en dialog med Trafikverket men det hela rann ut i sanden.

Samma sak hände 2010-2011 när en kort sträcka med cykelväg började byggas på en skogsväg i direkt anslutning till samhället. Eftersom det krävdes en rad utredningar för att kunna fortsätta bygget stannade det hela senare av.

I Kristinehamnsförslaget från 2021 skriver förslagsställaren att det skulle vara positivt för Björneborg om det fanns en trygg och bra sträcka där man kunde gå, springa, cykla eller åka rullskridskor längre sträckor utan att behöva nyttja den hårt trafikerade länsvägen.

Tekniska nämnden skriver att sträckan mellan Björneborg och Agen har pekats ut som en sträcka att prioritera i framtiden, allt enligt den regionala cykelplanen. Men då handlar det om ganska stora tidsrymder. Först under åren 2034-2040 om lagd plan ligger.

Man konstaterar också att fokuset under de senaste åren har legat på så kallade rekreationscykelstråk som Vänerleden och ”Bike in Värmland” där privat mark har berörts och där kommunen har skrivit avtal med berörda för att kunna nyttja marken för cykel.

”Kommunens budget för cykelinfrastrukturutbyggnad är redan idag begränsad och då det finns ett kommunalt beslut att prioritera utbyggnad inom tätorterna så är en utbyggnad mellan Björneborg och Kristinehamn ännu inte prioriterad politiskt. Tekniska nämnden antog en kommunal handlingsplan cykel i början av året som pekar ut en prioritering av cykelinfrastrukturutbyggnad inom kommunens tätorter” står det i beslutet från den tekniska nämnden som alltså avslår Kristinehamnsförslaget.

Artikeltaggar

AgenBjörneborgGång- och cykelvägKristinehamnKristinehamnsförslagNämnderPolitikTrafikverketVänerleden

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.