Hoppa till huvudinnehållet

Tungt nederlag för Oudin – arbetet med nya kommunhuset pausas inte

Publicerad:
Kristinehamns kommun.
Kristinehamns kommun. Foto: Ida Oscarsson

Oppositionsrådet Marie Oudin (M) har varit skoningslös i sin kritik mot arbetet med det nya kommunhuset och överklagat hanteringen till förvaltningsrätten.

Nu meddelar rätten att ärendet inte ska pausas. Arbetet med att hyra ny lokaler fortsätter alltså.

Projektet nytt kommunhus har kostat skattebetalarna över tre miljoner kronor. Men något politiskt beslut finns inte. Det är det som överklagan handlar om.

Det förvaltningsrätten ska göra nu är att se över om hanteringen av det nya kommunhuset har hanterats korrekt enligt lagen.

Marie Oudin har under flera månader fört fram att så inte är fallet och hon har även fått medhåll från Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

I sin överklagan har oppositionsrådet fört fram att hon vill att ärendet pausas av förvaltningsrätten tills att rätten tagit beslut i frågan och att kommundirektörens beslut att hyra administrativa lokaler ska upphävas av förvaltningsrätten.

Men där får Marie Oudin inte rätten med sig. I ett beslut konstateras att ärendet inte ska pausas.

Det betyder att den upphandling som nu pågår kommer fortgå.

Kommunhusärendet har inneburit flera turer där oppositionen varit kritiska. I ett politiskt initiativ undertecknat av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna fanns ett krav att avbryta den pågående hyresvärdsupphandlingen. Men det röstades ned av den sittande majoriteten och det var då Marie Oudin gick ut med att hon kommer överklaga, vilket hon nu alltså gjort.

Att det behövs ett nytt kommunhus är samtliga politiker ense om, då nuvarande lokaler inte är ändamålsenliga. Men oppositionsrådet vill alltså att det är politikerna som ska ta taktpinnen och styra om kommunen ska hyra, äga eller bygga nytt.

Kommunalrådet Lars Nilsson (S) som kritiserats hårt har försvarat hanteringen med att ett politiskt beslut kommer att komma, när upphandlingen är klar och en lämplig hyresvärd hittats. Vem som får rätt i slutändan återstår att se – själva överklagan har ännu inte behandlats av förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

BeslutKristdemokraternaKristinehamns kommunLiberalernaMarie OudinModeraternaÖverklagandenPolitikSocialdemokraternaUpphandlingUppsala universitet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.