Hoppa till huvudinnehållet

Minns du Kristinehamns Mjölkförening – hur köpte ni er mjölk förr?

Publicerad:
I Kristinehamns Mjölkförenings lokaler tappades mjölken på flaskor för att sedan distribueras till varje speceriaffär och mjölkaffär i närområdet. Bilden är odaterad.
I Kristinehamns Mjölkförenings lokaler tappades mjölken på flaskor för att sedan distribueras till varje speceriaffär och mjölkaffär i närområdet. Bilden är odaterad. Foto: Okänd

Hur länge såldes mjölk på glasflaskor, var det in på 70-talet eller kom tetran redan på 60-talet? Hur köpte ni er mjölk, hade ni kanske med er en spann till affären, en sådan spann som hade plats för lite grädde i locket?

Hur stort var mejeriet, fanns det även ysteri där? Kanske tillverkades kristinehamnarnas ost i Karlstad? Vad hette ostsorterna när du växte upp?

Veckans bild är ett samarbete mellan NKP och Bildarkivet. Frågor om, eller information kring bilden kan ställas till bildarkivet@kristinehamn.se eller till bildarkivarie Kerstin Ingelmark på 0550-88561.

Flera personer har hört av sig och berättat om kaffeburkens funktion ovanför slipstenen som syntes i en av de tidigare bilderna. På burken var monterat en kran och när något skulle slipas hälldes vatten i burken varefter kranen öppnades så pass mycket att vatten droppade ner på slipstenen.

Angående förra veckans bild på charkfabriken har följande berättelser inkommit.

Bo Bengtsson:

– Kul bild på en verksamhet som vi hade många av lokalt förr. Just det här är Konsums, hette ÖVP, Östra Värmlands Produktionsförening. Fanns mellan 1928 och 1958 om jag minns rätt. Låg vid Norra Hamngatan strax väster om den röda smedjan vid ”1771”. Mitt emot gamla badhuset.

Efter att slakteriet upphörde flyttade byggnadskontoret in här, och fanns kvar till rivningen. Vi hade även slakteri på Hamnvägen 4, Värmlands Slaktförening u.p.a. Som fanns till 1966. I det huset fanns på senare tid kinesrestaurang och stadens första indiska restaurang. Den indiska flyttade sedan till lokalen där Thanh Thai finns idag.

Vid södra torget fanns Slakteri AB, med ingång till köttbutiken från torgsidan och övrig del av verksamheten med ingång från Tegelslagaregatan.

Vid Österlånggatan fanns Höglunds slakteri, möjligen där John Tuttra Lundells mor hade affär senare.

I övrigt fanns ju många ambulerande charkförsäljare från omgivande bygder. I södra kommundelen fanns Ahlgrens små charkbussar från Gullspång där Anders Ahlgren sålde en mängd egenproducerade goda charkuterier.

Erik Jansson från Mossen i Visnum sålde mycket korv på torget, liksom Kôrv-Betty och far till vår f.d. landshövding Ingemar Eliasson – Elis i Berg (som hade affär i Berg i Medhamn).

Min far berättade en episod om när Kôrv-Betty och Elis kom i trätomål på torget. Slutade med att Korv-Betty skrek till Elis ” Ôm ditt tryne sôtte på en gris så åte inte faan fläske! ”.

En annan man berättade:

– Den gamla bilden i NKP på charkfabriken, som kommunen köpte någon gång i mitten av 1950-talet hette ÖVP, Östra Värmlands kooperativa produktionsförening. Den startade 1933. I föreningen ingick Konsum Kristinehamn, Björneborg, Filipstad, Nykroppa, Striberg, Hällefors, Storfors och Degerfors. Syftet var att både produktion och försäljning skulle göras i ägarnas regi, för att få ner kostnaden för medlemmarna.

Vid likvidationen 1965 överläts fastigheter och inventarier till Kooperativa Förbundet.

ÖVP byggde nytt uppe vid stationen vid Carab. Togs sedan över av familjen Narving och hette Saltmästarn. Revs för att ge plats åt bussgaraget.

Chef på ÖVP, när det låg i inre hamnen var Helge Nilsson, vars söner hette Bengt Bedrup och Björn Nilsson, den senare känd som kulturjournalist på Expressen.

Artikeltaggar

Bengt BedrupBjörneborgBostad och byggenCoopExpressenFastigheterFörsäljningIngemar EliassonKristinehamnMiljöVärmlands länVattenVeckans bild

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.