Hoppa till huvudinnehållet

Elmia-besök är en realitycheck för gymnasieeleverna: ”En rolig och lärorik resa”

Publicerad:
Industriteknikeleverna Alfred, Viktor och Elias hälsar på i montern hos Velimir Pranjic och  företaget Aston Harald från Kristinehamn.
Industriteknikeleverna Alfred, Viktor och Elias hälsar på i montern hos Velimir Pranjic och företaget Aston Harald från Kristinehamn. Foto: Brogymnasiet

Ett gäng av Brogymnasiets elever har besökt industrins årliga underleverantörsmässa Subcontractor i Elmia.

– Elmia i Jönköping förknippas med DreamHack, så när vi säger att vi ska dit på industrins årliga underleverantörsmässa hetsar det inte upp Brogymnasiets elever. Efteråt är de dock väldigt nöjda, säger läraren Anders Andersson.

Subcontractor är landets största industrievent och i år deltog 1200 utställare från 30 länder inom de flesta tillverkningsbranscher. “Här möts industrins experter för att dela med sig av sin kunskap och bli inspirerad av andras. Det är här som branschen får syre, energi och kraft framåt.”, som Elmia uttrycker det på mässans webbplats.

För gymnasieelever är mässan ett unikt tillfälle att få träffa folk i branschen, som ofta väldigt gärna och inspirerande svarar på elevernas frågor och samtidigt berättar om vad de håller på med. Intrycken kan bidra till att väcka ett intresse som motiverar till arbete och studier inom teknik och naturvetenskap.

Natureleverna Tilda, Ahmad och Abdulrahman.
Natureleverna Tilda, Ahmad och Abdulrahman.

Sista timmen samlades alla i den gemensamma montern för Svenskt Aluminium och Svenska Gjuteriföreningen och träffade Jernkontorets Lars Ragnarsson, som brukar besöka Brogymnasiet och berätta om utbildningar inom metallurgi och material på bland annat KTH. Nu inbjöd han och hans kollegor Kristinehamnselever till att göra sitt gymnasiearbete inom gjuteriteknik i aluminium och stål.

Eleverna Darvan, Sujad, Raja, Samuel och Jesper i årskurs 1 på teknikprogrammet samlar på sig det mesta som erbjuds i montrarna.
Eleverna Darvan, Sujad, Raja, Samuel och Jesper i årskurs 1 på teknikprogrammet samlar på sig det mesta som erbjuds i montrarna. Foto: Brogymnasiet

Med på resan till Elmia var totalt 34 elever från industri-, natur-, teknik- samt vård- och omsorgsprogrammet. Besöket i Jönköping inleddes med lunch på Per Brahegymnasiet.

– Jag tycker det var en rolig och lärorik resa. Det var kul att se sig om på mässan på de olika stationerna tillsammans med sina kompisar, säger Siri om Jönköpingsbesöket.

Anne-Sofie i NA3, Ella i VO3, busschauffören Andreas och Isak i TE3 lunchar lasagne på Per Brahegymnasiet i Jönköping.
Anne-Sofie i NA3, Ella i VO3, busschauffören Andreas och Isak i TE3 lunchar lasagne på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

– Jag tyckte det var kul att hitta en massa grejer på olika arbetsstationer, kommenterar Josef.

Amanda menar att det var en spännande resa med nya lärdomar vart man än gick.

– Det bästa med dagen var en kille som pratade om AI som man kunde använda för att kontrollera produkter i en industri. Och så alla gratis saker, tycker Samuel.

India menar att mässbesöket gav mycket inspiration och en inblick i många olika företag.

– Jag tyckte det var väldigt intressant. Mycket metall, trä och plast, saker som vi har jobbat med, så jag hade lite kunskap och kunde ställa frågor. Jag träffade några ingenjörer och fick lite mer kunskap om hur bred linjen är och att det alltid finns någon lösning, säger Ari.

Just anlända till Elmia efter en tidig lunch på Per Brahegymansiet i Jönköping.
Just anlända till Elmia efter en tidig lunch på Per Brahegymansiet i Jönköping. Foto: Brogymnasiet

Läraren Anders Andersson menar att studiebesök och studieresor är viktiga motivationshöjande inslag i studierna, som även ökar elevernas insikter om hur arbetslivet ser ut och vad man kan arbeta med.

– Just att få bli fascinerad av något man aldrig tidigare sett eller funderat på kan vara det som väcker ett slumrande intresse och blir drivkraften för ens studier och yrkesval. Därför är studiebesök och studieresor viktiga inslag i utbildningarna på Brogymnasiet, avslutar han.

Artikeltaggar

Aston HaraldBrogymnasietDreamhackGekåsJönköpingKTHLärarePer BrahegymnasietSkola och utbildningStudierSvenskt AluminiumTeknikUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.