Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 47: Julmarknader, föredrag av Erika Bjerström och Elvis-musik

Publicerad:

Klimatjournalist

Erika Bjerström, SVT:s klimatkorrespondent och författare har i årtionden rest i världen och skildrat de stora händelserna, ofta genom möten med de människor som berörs. Hon har intervjuat världsledare och rapporterat på plats om alltifrån tsunamin i Indien till valrörelser i USA, konflikter i Afrika och de snabbt smältande isarna på Grönland.

Måndag kväll i bibliotekets hörsal ska hon berätta vad som gjort djupast intryck på henne i det hon sett av den globala klimatkrisen men också vilka lösningar som kan vara vägen framåt. Programmet är ett samarbete mellan Kristinehamns FN-förening, Sällskapet för Naturskydd och Studieförbundet Vuxenskolan och med ekonomiskt stöd av kulturnämnden.

Erika Bjerström kommer till Kristinehamn måndag kväll.
Erika Bjerström kommer till Kristinehamn måndag kväll. Foto: Claudio Bresciani / TT

Måndagsträff

Måndag eftermiddag eftermiddag är det åter dags för Måndagsträff i Broängskyrkan. Den här gången medverkar Elin Gustavsson som är föreståndare för Hela Människan (före detta Ria) i Kristinehamn.

Hela Människan är kyrkornas gemensamma sociala arbete för bland annat människors lika värde. Elin kommer att berätta om deras roll i dagens samhälle och om sitt arbete som föreståndare. Som vanligt avslutas träffen med kaffeservering.

Equmeniakyrkan Visnum

På tisdag arrangeras Old boys café i Visnums missionshus. Göran Kihlström visar bilder och berättar från en arbetsresa till Rumänien, där Kenosis ger arbete åt romer och rumäner i en snickarverkstad.

Lördag kväll visas filmen Barfota rop, en historisk långfilm om det omvälvande 1840- talets roparrörelse. Filmen utspelar sig kring Riseberga bönhus.

Varnumsträffen

Varnumsträffen i Församlingshemmet gästas på onsdagsförmiddagen av Metzie Loimulinna med flera som i ord och ton kommer att berätta om romer i Sverige. I Sverige bor drygt 50 000 romer. Ursprungligen härstammar romerna från Indien varifrån de spridits över stora delar av världen. 1512 kom de första till Sverige.

Sedan år 2000 räknas romerna som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Mertzie, som är född i Finland och bosatt i Kristinehamn är en god berättare och musiker som sjunger på både svenska och finska.

Som vanligt finns det möjlighet att delta i en andakt, dricka kaffe och äta mat. Arrangör är Svenska kyrkan i Kristinehamn och studieförbundet Sensus.

Jazztrion Toppklass spelar i Kristinehamn
Jazztrion Toppklass spelar i Kristinehamn Foto: Privat

Toppklass

Torsdag kväll är det återigen dags för en hemvändande Kristinehamnsmusiker att spela lokalt. Då är det dags för Johan Ekeberg hit med sin trio Toppklass. Johan gick på Brogårdsskolans estetprogram och sedan musikhögskolan i Göteborg där han nu är verksam som musiker och lärare

Toppklass är en gitarrtrio, men också en bastrio och en trumtrio. En trio som letar efter nya vägar att spela jazz. Deras debutskiva No.1 är resultatet av en vision att skapa musik som letar sig utanför det trygga, välbekanta och ofta förväntade.

Bandmedlemmarna Boel Mogensen, Johan Ekeberg och Maria Dahlin syns i flertalet konstellationer i musiksverige och kommer alla med tidigare skivsläpp i bagaget. Deras kompositioner vittnar om en stark relation till nordisk modern jazz, svensk filmmusik och folkkära visor med en självklar enkelhet. Toppklass visar på lyckan och spelglädjen i det enkla och detta har gjort att trion på kort tid nått en bred publik både inom och utanför jazzens lilla skara.

Kent Lundberg från Karlskoga sjunger Elvis.
Kent Lundberg från Karlskoga sjunger Elvis. Foto: Karin Olsson

SPF

Från Sven-Ingvars till Elvis är rubriken för fredagens möte hos SPF, Spelmansgatan 13. Kent Lundberg och Erik Näsman från Karlskoga tar med på en musikalisk kavalkad. Kent Lundberg har studerat för Nicolai Gedda, gått på Operahögskolan i Stockholm och sjungit Elvis-låtar över 20 år. Kent har sålt över 10 000 skivor med Elvisgospellåtar.

PRO Kristinehamn

På torsdag är det höstmöte hos PRO Kristinehamn, där bland annat budget och verksamhetsplan för nästa år behandlas.

Mötet äger rum i Broängskyrkans lokal storstugan. KMC från daglig verklsamhet står för underhållningen. Ingen föranmälan behövs, kaffet räcker åt alla.

Brogymnasiet

Under lördagen har Brogymnasiet öppet hus och visar upp alla gymnasieprogram.

Frälsis julmarknad

Frälsningsarmén bjuder på lördag in till Jul i Borgen under förmiddagen.

Det kommer att bli julstämning och lokalen kommer att vara fylld av hembakt bröd, julgodis, julkransar och hantverk till försäljning. Juldukar, leksaker och mycket mer går att fynda på loppisborden. Det utlovas även lotterier med fina vinster. Café Borgen har öppet och där serveras julsmörgåsar och lussekatter till kaffet.

Julmarknad Skärgården

Picassos veranda håller julmarknad på lördag eftermiddag.

Julmarknad i Skottlanda

Lördagen den 25 november inbjuds till en julmarknad i Skottlanda. Den kommer att hållas vid gamla kvarnen i Skottlanda. ”Kvarnbarna” i Skottlanda kvarn kommer att ha en nystartdag med olika erbjudande och bjuda på fika. Det kommer också finnas försäljning av kålsoppa där intäkterna går till Cancerföreningen Palema.

Dagen kommer också innehålla försäljning av julkransar, lammskinn, julgodis och Brokyrkans julbazar med hantverk, hembakat och hemgjort samt servering av ostkaka. Loppisstugan och Maggans loppis som finns i Skottlanda kommer också hålla öppet.

Julmarknadernas tid är här. Genrebild.
Julmarknadernas tid är här. Genrebild. Foto: Thomas Kühnel

Julmarknad hembygdsgården

På söndag är det dags för klassisk julmarknad på Kristinehamns hembygdsgård, arrangerad av Kristinehamns och Varnums hembygdsförening.

Det utlovas brödförsäljning, hantverk och hemslöjd, lotterier, korvförsäljning och tipspromenad. Loppisen och serveringen håller öppet och tomten är på plats i Soldattorpet del av dagen.

Ölme

Tisdag eftermiddag har Cafè Klippan öppet i två timmar för gemenskap med prat och gofika. Kom och var med hela tiden eller en bara en stund.

Onsdag kväll är det livsnära samtal med bibelläsning och bön efter det.

Torsdag eftermiddag är det stickcafé hos Equmeniakyrkan i Väse, en efterlängtad stund för stickning och planering av hjälpverksamheten.

Lördag efter lunch är det tre timmar julmarknad i och vid Equmeniakyrkan Väse med hembakt, godis, korv, kaffe, tårta och mycket annat. Sångfåglarna sjunger på eftermiddagen.

På söndag är det gudstjänst i Equmeniakyrkan Klippan tillsammans med Karl-Göran Olsson och GOA4. I Ölme kyrka blir det gudstjänst för små och stora med Desirée Karlsson och Cilla Lindgård med flera.

Artikeltaggar

BroängskyrkanDet händerEqumeniakyrkanErik NäsmanErika BjerströmFNGöteborgGudstjänsterJazzKent LundbergKlippans kommunKristinehamnLotterierMusikNicolai GeddaPROVäse

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.