Hoppa till huvudinnehållet

Turbulensen inom kommunen ledde till inställd konferens – fick betala ändå

Publicerad:
Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamns kommun.
Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Maiken Kettil Schough

Hittills i år har kommunledningsförvaltningen varit i väg på elva externa konferenser. Den dyraste gick till Hennickehammars herrgård där notan hamnade på 103 979 kronor. Syftet var att utbilda politiker inför den nya mandatperioden.

– Vi har inga nöjesresor eller aktiviteter som syftar till att det är trevligt, säger kommundirektör Martin Willén.

Konferensen på Hennickehammars herrgård pågick under en dag och det var 40 personer bokade. Bland dem var från politikens håll bland annat Lars Nilsson (S), Marie Oudin (M), Erik Hesselius (L) och Paul Brännlund (SD) med. Från tjänstemannahåll deltog bland annat Martin Willén, Jenny Alpmyr, Madelen Richardsson, Kalle Alexandersson och Elma Pasalic Östborg.

Enligt Martin Willén äger en sådan konferens rum efter ett val, alltså var fjärde år.

– Vi startar den nya mandatperioden med olika utbildningsinsatser. Några har varit riktade till kommunstyrelsen och kommunledningsförvaltningen.

Enligt honom så diskuterade de samspelet mellan politiker och tjänstepersoner, hur de ska få bra underlag och hur samtalsklimatet ska vara.

– Det var en konferens där det var både kommunstyrelsens ledamöter och ersättare och ungefär samma antal medarbetare från kommunledningsförvaltningen, säger han.

– Det var Lars Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och jag som gjorde upp om att vi skulle åka, säger Martin Willén.

Övriga konferenser kostar mellan 8 000 och 46 000 kronor. Det är ofta antalet deltagare som gör att priset varierar. Tre av konferenserna har gått till Loka Brunn, två till Hennickehammars Herrgård och övriga till Selma Spa, Sävenfors, Frykenstrand Hotell och Konferens, Stora Hotellet Örebro och Sweden Meetx AB.

De flesta konferenser handlar enligt Martin Willén om olika typer av utvecklingsarbete som är del i kommunens omorganisation, men det handlar också om kompetensförsörjning då det saknas folk inom många branscher.

Konferensen som gick till Sweden Meetx AB i Göteborg där fem personer deltog, däribland Martin Willén, syftade till att få bättre koll på hur kommunen kan utmärka sig inom transportsektorn.

– Vi har sedan en tid tillbaka antagit en logistikstrategi i kommunen. För att starta det arbetet måste vi börja med positionering. Det finns ett antal listor där man bör vara med på och helst ha en hög placering. Vi behöver också träffa företag och rätt personer i företag som har inflytande över investeringar. De träffar vi inte i Kristinehamn. Då är den här logistik- och transportmässan känd för att ”här är man” om man jobbar med logistikfrågor.

Därför åkte styrgruppen för logistikfrågor inom kommunen på mässan för att få bättre koll i frågan. Det kostade 30 705 kronor.

En faktura på 25 364 kronor för en konferens som var bokad i slutet av maj 2023 till Stora Hotellet Örebro blev avbokad. Men kommunen fick betala ändå. Anledningen till att den blev avbokad var enligt Martin Willén den turbulens som följde av att tidigare förvaltningschefen för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen blev avskedad, även om avskedet senare togs tillbaka och hennes anställning upphörde istället 19 september.

– Det var en kostnad som vi skulle ha i samband med det fortsatta arbetet i kommunledningsgruppen. Men under våren här så har det varit ganska turbulent i kommunen, som bekant. Så det var inte möjligt att genomföra det här tillfället. Men då var avbokningsreglerna så att det inte gick att få tillbaka pengarna för det helt enkelt. Det var inte optimalt. Så här kan man säga att det var dåligt använda pengar.

Den 23-24 maj var kommunförvaltningens ledningsgrupp på Loka Brunn.

– Det var verksamhetsplanering och grupputveckling. Återigen, utmaningarna vi har att möta behoven hos invånarna eftersom vi behöver fler personer men har färre personer. Det ställer krav även på kommunledningsförvaltningen att utveckla servicen och stöden till verksamheterna.

Det här datumet sammanfaller också med Marielle, hon blev uppsagd den 25 maj. Diskuterade ni henne där?

– Nej, personalärenden diskuterar vi inte internt med kollegor. Det är något som jag och Jenny Alpmyr och Elisabeth Kihl som är förhandlingschef arbetat med. Så nej, det diskuterade vi inte där.

Hittills i år har ni varit iväg tio gånger för en kostnad av 408 761 kronor, är det rimligt?

– Ja, det tänker jag är ungefär i nivå med förra året om man tänker att vi i år även haft utbildningsinsatsen med anledning av den nya mandatperioden. Och mandatperiod är det bara var fjärde år så den kostnaden är inte jämnt fördelad.

Nu är inte året slut än.

– Nej, helt sant. Men snart är det slut.

Har ni något mer planerat framöver?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inget planerat där jag är inblandad, men jag kan inte svara helt säkert.

Förutom den kostnad som betalades för konferensen som fick ställas in så är Martin Willéns uppfattning att de konferenser som kommunledningsförvaltningen varit på är skäliga. Förvaltningens årsbudget för 2023 är 162 miljoner kronor.

– Jag uppfattar det inte som oskäliga kostnader, säger han.

Så många skattekronor har kommunen lagt på konferenser: ”Ska vara aktsamma”Kommundirektören om dyraste konferensen: ”Väl använda pengar”Turbulensen inom kommunen ledde till inställd konferens – fick betala ändå

Artikeltaggar

FörvaltningGöteborgKommunstyrelsenKristinehamnLoka BrunnMartin WillénModeraternaÖrebroPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.