Hoppa till huvudinnehållet

Inget intresse för bojorten – än så länge: ”Folk kommer höra av sig”

Publicerad:
Bojorten går i land vid Vålösundet.
Bojorten går i land vid Vålösundet. Foto: Joakim Magnusson

I drygt en månad har näringsidkare från Kristinehamns kommun kunnat anmäla sitt intresse för att sjösätta bojorten. Men intresset har varit svalt.

Än så länge har inte tiden gått ut och Närsam är optimistiska på att hitta en aktör.

I början på september beslutade Kristinehamns kommun, att försöka hitta någon som vill arrendera Kristinehamns flyttade stadsvapen Christine af Bro – bojorten.

Den 22 september fick Näringslivssamverkan (Närsam) i uppdrag tillsammans med kommunledningsförvaltningen hitta en lokal aktör som vill arrendera det anrika fartyget.

Men än så länge har intresset var svalt.

– Vi har inte fått någon formell intresseanmälan än. Men det är några som har ringt och hört sig för, så det har inte varit helt tyst, säger Madelen Richardsson, vd Näringslivssamverkan, som tar emot intresseanmälningarna.

Nyligen skickade Närsam ut en påminnelse om att lokala näringsidkare har fram till och med den 24 november på sig att göra en intresseanmälan.

Madelen Richardsson, som är vd Näringslivssamverkan, tar emot intresseanmälningarna.
Madelen Richardsson, som är vd Näringslivssamverkan, tar emot intresseanmälningarna. Foto: Adina Magnusson

– Jag tror att folk kommer göra en intresseanmälan när det börjar närma sig den 24 november. Ska man vara seriös så tror jag att man behöver lite tid på sig att tänka igenom, säger hon.

Försäljning kan äga rum

Kommunen står fortfarande kvar som ägare. Den som arrenderar, eller ingår ett upplåtelseavtal som det formellt heter, får stå för alla kostnader för att få bojorten i sjön, som reparationer, besiktningar och underhåll.

Om ingen anmäler sitt intresse kommer kommunen att sälja bojorten till högstbjudande.

Den politiska oppositionen har hela tiden varit emot beslutet – att en extern aktör ska renovera kommunens egendom och stå för notan. Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna hade tidigare kommit med ett politiskt nämndinitiativ, där de yrkade att kommunstyrelsens tidigare beslut ska upphävas.

– Kommunen måste se till att båten blir sjövärdig först, annars kommer det sluta med ett vrak, sa Eric Hesselius, tidigare till NKP.

Vad som kommer hända med Christine af Bro – bojorten återstår att se.

Nu kan man anmäla intresse för bojorten – vill du ha ett skepp?Eric Hesselius om bojorten: ”Det kommer sluta med ett vrak”Efter bojortsbeslut – skarp uppmaning: ”Avgå Lars Nilsson”Opposition tycker beslutet är korkat: ”Ingen vill betala någon annans båt”Näringslivets besked: ”Bojorten är viktig för Kristinehamn”Gå till förhandlingsbordet med bojorten

Artikeltaggar

BåtarBeslutBojortenEric HesseliusKommunstyrelsenKristdemokraternaKristinehamnKristinehamns kommunLiberalernaMadelen RichardssonModeraternaNärsamNKPPolitikTrafik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.