Hoppa till huvudinnehållet

Kökaos när sportbutiken sålde ut: ”Billigt är kul men trist att bli utan jobb”

Publicerad:
Adam Svärd har jobbat på Team Sportia i ett och ett halvt år och höll huvudet högt i nederlagets stund. Han önskade att fler hade handlat mer när butiken höll öppet som vanligt.
Adam Svärd har jobbat på Team Sportia i ett och ett halvt år och höll huvudet högt i nederlagets stund. Han önskade att fler hade handlat mer när butiken höll öppet som vanligt. Foto: Joakim Magnusson

Det är relativt sällan lång kö till stans sportbutiker, tyvärr, men under fredagsförmiddagen hände det när Team Sportia slog upp portarna till sin konkursutförsäljning.

För de anställda blev det en bitterljuv känsla att plötsligt stå mitt i världens kommers med en kö som ringlade genom hela butiken.

Under förrförra veckan blev det officiellt att Team Sportia i Kristinehamn har begärts i konkurs av ägarna själva, Marcus Tikkanen och Tony Rioflorido.

– I mars nästa år skulle det bli 5-årsjubileum för oss men då de senaste snart fyra åren bestått av allt från pandemi, krig, elkris, lågkonjunktur med mera har vi tyvärr inte ekonomiska muskler att vara kvar längre, skrev de på Facebook i samband med att konkursen blev känd.

Under fredagen och lördagen höll butiken öppet för sista gången.

Många ville vara först på plats.
Många ville vara först på plats. Foto: Joakim Magnusson

Konkursutförsäljningen startade klockan 10 under fredagsförmiddagen och redan en stund innan klockan var exakt 10.00 började det samlas ganska mycket folk utanför butikens två ingångar, både den som vetter mot parkeringen och den som ligger under tak bredvid Kronans apotek och Stora Coop.

– Jag har aldrig set något liknande, utbrast en av de anställda på Stora Coop som råkade gå förbi.

Kön till konkursutförsäljningen var vid 9.59 faktiskt så tät att det var svårt för den som ville att ta sig in på Stora Coop.

För Adam Svärd som har jobbat i butiken i drygt ett år var det dubbla känslor att se den aldrig sinande strömmen av folk.

– Man önskar att det alltid hade varit så här mycket folk. Men det är ju så här det är med konkursutförsäljningar. Billigt är kul. För mig är det trist som blir utan jobb, säger han.

Kön ringlade i flera led genom hela butiken när Team Sportia hade konkursutförsäljning i Kristinehamn.
Kön ringlade i flera led genom hela butiken när Team Sportia hade konkursutförsäljning i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Kön genom butiken ringlade sig snart i flera led och påminde lite om det klassiska mobilspelet Snake som ofta slutade med att ormen blir så lång att den till sist biter sig själv i svansen.

En man kom bärande på två barncyklar, några discgolfentusiaster hade bunkrat upp med ett 30-tal discar samt en del annan utrustning och en cykelspekulant lade vantarna på en 18 000-kronorscykel för en betydligt lägre summa. Skor och jackor rafsades ner från sina ställ. Någon kom med hela famnen full av cykeltillbehör.

De som inte kunde vara på plats deltog via länk och inne i butiken hördes många konferera med nära och kära per telefon om vad som eventuellt kunde spontanköpas till vrakpriser.

Fullt upp för Nora Grödevik i kassan.
Fullt upp för Nora Grödevik i kassan. Foto: Joakim Magnusson

– Är det rea på allt? utbrast en man i vimlet.

– Men är det värt det? kontrade en annan man som konstaterade att kön fram till den enda öppna kassan troligen var omkring en timme lång.

Konkursförvaltarens representant på plats, för dagen behjälplig med kassasystemet, beklagar att butiken måste stänga, men säger samtidigt att detta är en nationell trend just nu och att han befarar att vi kommer att få se många konkurser framöver.

Artikeltaggar

ButikerCoopEkonomiFacebookHandelKonkurserKristinehamnNora GrödevikTeam Sportia

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.