Den 20 november kommer Kristinehamns kommun inleda ett nytt projekt på Björneborgs återvinningscentral.
Målsättningen är att öka tillgängligheten och servicenivån på kommunens återvinningscentraler genom automatisk inpassering även utanför ordinarie öppettider.
På onsdagen berättade Kristinehamns kommun genom ett pressmeddelande att ett pilotprojekt inleds på Björneborgs återvinningscentral med start den 20 november. Projektet möjliggör inpassering utanför de ordinarie öppettiderna, även när centralen står obemannad.
I pressmeddelandet uppger Kristinehamns kommun att de måste möta det behov som finns och bidra till ett mer flexibelt sätt för medborgare att göra rätt.
– Till en början kommer personal att finnas tillgänglig, säger Therese Nordlöf, administratör på Kristinehamns kommuns tekniska förvaltning. Personalen kommer att vara på plats mellan 14-19 måndagar och torsdagar under den första perioden av det nya inpasseringssystemet. Detta uppger Therese vara i syfte att ge medborgarna en form av inlärningstid, så att kommunen ser att allt fungerar bra.
Projektet har varit planerat sedan Björneborgs återvinningscentral renoverades för ett antal år sedan, men projektet har dragit ut på tiden.
– Men det är skönt att ha det klart nu, uppger Therese.
Så funkar det
För att få tillträde till lokalerna utanför ordinarie öppettider måste en digital utbildning på en dryg timme genomföras. Där får medborgaren lära sig om hur hen ska sortera rätt och säkert. Om en medborgare inte kan genomföra utbildningen digitalt eller inte har ett körkort, vilket i vanliga fall är ett krav, kan hen få hjälp av personalen på återvinningscentralen.
– Sen så får vi se och utvärdera, berättar Therese.
Om någon missköter sig med vilje kan kommunen bestämma att dra tillbaka personens tillträde till lokalerna. Enstaka fel kan de ha överseende med, men inte felsortering av vilje.
– I sådana fall får man se över personens tillträde, uppger Therese.
Om det skulle råda osäkerhet om hur man ska sortera något finns information om sortering på kommunens hemsida, internet, samt på plats i ett skåp på återvinningscentralen.
– Man kan även ringa Strandmossen, säger Therese.
Therese tror att systemet kommer att fungera bra när det väl kommit igång.
– Jag tror att det kommer gå bra, säger hon.
– Hur som helst är det mer bekvämt för invånarna.
Ej för de andra stationerna
Som det ser ut i dagsläget kommer grönt kort inte att införas på de andra återvinningscentralerna i Kristinehamns kommun inom en snar framtid.
– Strandmossen är inte byggd så att det går att göra så här i dagsläget. Det vore roligt att erbjuda, men det inget som finns i närtid, uppger Therese.
Nya regler nästa år
Under 2024 kommer kommunerna i landet att ta över ansvaret för att samla in bland annat hushållens förpackningsavfall. Ansvaret tas över av kommunerna 1 januari 2024. Senast 2027 ska gratis och fastighetsnära insamling av de vanligaste förpackningstyperna: glas, plast, papper och metall, vara införd för hushållen. Övriga material, såsom trä, keramik, textil och liknande, ska lämnas in på de kommunala återvinningscentralerna.