33 hoppföl kvalade in till SWB:s auktion på Equestrian Weeks i Flyinge.
Två av dem kom från Ölme, från Hagalunds sporthästar. Det ena gick för drygt 250 000 kronor, som det tredje dyraste.
– Det är klart att jag är nöjd, säger ägaren Therese Jansson.
Therese Jansson föder upp hopp- och dressyrhästar – i huvudsak hopphästar. Det finns flera i Kristinehamn som föder upp ridhästar och nämner Karin Wiklerts Kilsvikens stuteri.
Therese säljer främst föl men även äldre ridhästar.
I skånska Flyinge hålls i oktober varje år SWB:s (Swedish Warmblood Association) elitfölsauktion.
– Det är avelsförbundet för svenska varmblodiga ridhästar i Sverige. Jag anmäler föl om jag tycker att jag har föl som passar i ålder och växtfas just då, säger Therese.
För att komma i fråga att tas ut till auktion måste fölet ta sig igenom en selektering. Det finns några selekteringsplatser i Sverige och närmast för Therese är Karlstad och Örebro.
Under en selektering är det en uttagningskommitté med experter inom området för hoppning och dressyr. Fölen filmas och fotas och sen utvärderas de besked kommer en vecka senare.
Allium och Akantus
Therese säger att det var cirka 200 som visades upp och att 33 hoppföl togs ut till elitfölsauktionen. Däribland hennes Allium af Hagalund och Akantus af Hagalund.
Med till auktionen förutom familjen var också vännerna Erica Davidsson och Elin Marcusson som ställer upp när de behövs som mest.
– Jag är så tacksam att jag har dem med mig. De hjälpte till med visning av auktionsfölen på kundminglet och att göra i ordning hästarna i toppskick för visning, säger Therese.
– Det är viktigt att visa sina uppfödningar auktioner, bedömningar och tävling. Den är vårt ansikte utåt för marknadsföring, fortsätter hon.
Allium såldes för 254 000 kronor – tredje dyrast – och Akantus för 138 000 kronor. Therese rekord är cirka 500 000 kronor, så mycket såldes Jasmin af Hagalund för 2014 nere i Flyinge till svårklassryttaren Ludo Philippaerts.
Therese är mycket nöjd med årets utfall, med tanke på det ekonomiska läget i världen. Vid sämre tider är det svårare att få bra betalt.
– Särskilt för föl, för de måste man hålla ett tag. De börjar inte tävla förrän de är fyra.
I Flyinge samlas köpare från många länder.
– Svenska ryttare ligger i topp nu. Svenska hästar är alltid eftertraktade på grund av svensk djurhållning, säger Therese.
Svenska hopplandslaget har haft otroliga framgångar de senaste åren. Sverige har kanske den bästa djurhållningen i världen. Hästarna mår bra och har högre hållbarhet för att de får röra sig på stora ytor på kuperad mark. De får vara hästar.
Ville ha ridhäst
Therese är född i Sunnäs, Ölme, och hon bor och har sin avelsverksamhet nära föräldrahemmet. Hon är 44 år och började när hon var cirka 18.
Leif Svensson, Therese pappa, hade två nordsvenskar och en ponny när hon växte upp. Hon ville ha en ridhäst.
– Men jag hade inte råd så jag köpte en travare och korsade den med en ridhäst. Jag fick ett föl som jag red in och sålde och sedan köpte jag en ettårig ridhäst, som jag började avla på, säger Therese som uppenbart var företagsam redan då.
Det är framför allt min pappa som alltid har ställt upp
Föräldrarna har alltid funnits där och stöttat henne.
– Utan dem skulle jag kanske inte kunna hålla på i den utsträckning som jag gör. Det är framför allt min pappa som alltid har följt med på allt galet man har hittat på.
Therese man Joakim Jansson är också med och hjälper till, som stöd i allt som har med gården och hästarna att göra också.
Therese har en småskalig avelsverksamhet med fokus på kvalitet framför kvantitet. Sedan 1999 har hon fött upp cirka 60 föl och nästan alla som köpt av henne har hon fortfarande kontakt med.
Nästa år blir det bara två föl och de kommer i april och juli.
– För att ha haft få hästar så har det gått ganska bra och jag är väldigt glad över var fölen har hamnat. De har fått en bra start i livet. En bra chans att göra det de är födda att göra, säger Therese.
Födda till att bli hopphästar i elitklass. Födda av avelsston med meriterande linjer, som Therese säger. Hon känner sina ston väl och matchar med de bästa hingstlinjerna i världen.
Växtnamn
Ett föl återstår att sälja i år. Alla föl som Therese har fött upp har af Hagalund i efternamn. Som förnamn har de en växt, ofta växtens namn på latin.
– Jag hade en handelsträdgård i sju år och det var där det började med växtnamn. Vi uppfödare har olika idéer till namn på våra uppfödningar. Jag har en kompis, Jenny Nilsson i Sunne, som döper sina efter Springsteenlåtar, skrattar Therese.
Hon själv började 1997 med namn på A. Hon säger att det är ett sätt att lätt komma ihåg vilket år ett föl föddes. I år hade Therese kommit fram till bokstaven Y.
– Då fick jag ge upp och börja om, det blev för svårt.
Fem föl föddes i år och fyra är sålda till tävlingsryttare. Therese räknar med ett lugnare 2024 med bara två föl på gång. Men det finns ändå mycket att göra med utbildning och skötsel av unghästar och avelsston.
– Egentligen skulle jag kunna sluta nu. Jag har uppnått det som jag drömde om när jag var 19 år.