Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören om dyraste konferensen: ”Väl använda pengar”

Publicerad:
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Adina Magnusson

Elva externa konferenser har kommunledningsförvaltningens olika avdelningar åkt på under 2022. Enligt Martin Willén är många av konferenserna en del av de omorganiseringar som nu sker inom hela kommunen.

– Utifrån ett granskningsperspektiv är det svårt att säga om det är bra eller dåligt, säger kommundirektör Martin Willén.

Kommunledningsförvaltningen är uppdelad på sex olika avdelningar. HR-avdelningen, digitaliseringsavdelningen, ekonomi- och styrningsavdelningen, planeringsavdelningen, kommunikationsavdelningen samt risk- och säkerhetsstab. Av de sex avdelningarna är det HR-avdelningen och kommunikationsavdelningen som har åkt iväg på flest externa konferenser, både avdelningarna för sig men också tillsammans.

Det beror enligt Martin Willén på det förändringsarbete som pågår i flera delar av kommunens organisation, men också hur kommunen ska marknadsföra sig som arbetsgivare utåt.

I oktober 2022 åkte HR-avdelningen och kommunikationsavdelningen på konferens till Örebro Townhouse över dagen till en kostnad av 17 254 kronor.

– Den största utmaningen är kompetensförsörjning. Det börjar bli brist på personer rent numerärt. Då ökar konkurrensen. Det som HR-avdelningen och kommunikationsavdelningen jobbar med tillsammans är frågan hur vi vässar vårt erbjudande till medarbetare. Hur ökar vi vår förmåga att synas vid rekrytering och hur gör vi för att visa och använda oss av det positiva som sker i kommunen?

– Det finns naturligtvis exempel i kommunen där det är utmaningar också men det är en stor arbetsgivare så det är väldigt många medarbetare som trivs på sitt arbete, säger Martin Willén.

Den dyraste konferensen under 2022 kostade 34 007 kronor och var på Loka Brunn. Det var kommunikationsavdelningen som åkte på den. Enligt Martin Willén åker den avdelningen på en konferens årligen.

Kommunledningsförvaltningen åkte 2022 på elva externa konferenser.
Kommunledningsförvaltningen åkte 2022 på elva externa konferenser. Foto: Ida Oscarsson

Sammanlagt kostade de elva konferenserna under föregående år 263 099 kronor. Kommunledningsförvaltningen hade under 2022 en årlig budget på över 150 miljoner kronor enligt Martin Willén.

Är det en rimlig summa tycker du?

– Summan i sig är svår att säga om den är rimlig eller inte. Även om kostnaden för en insats är låg, har den inte betydelse för verksamheten så är den för hög. Med över 150 miljoner kronor i årsbudget så är det inte särskilt mycket pengar, men det måste värderas till insatsen, vilket såklart är svårt. Utifrån ett granskningsperspektiv är det svårt att säga om det är bra eller dåligt. Det ser man ju om utvecklingen av verksamheten har effekt.

Vad är din känsla nu, för ni är fortfarande i ett utvecklingsarbete som har mycket med det här och göra. Men kan du se att det har gett effekt så här långt?

– Ja, min upplevelse är att för att lyckas med det här utvecklingsarbetet så kräver det också insatser. Så i det perspektivet är det väl använda pengar, sen är det kanske för tidigt att säga hur väl lyckas vi möta de här utmaningarna, säger han.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareBudgetarEkonomiKristinehamns kommunLoka BrunnMartin WillénÖrebroOrganisationerRekrytering

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.