Hoppa till huvudinnehållet

TBE-smittan skjuter i höjden – går mot rekordår: ”Hela Värmland är ett riskområde”

Publicerad:
Hittills har 24 personer smittats av TBE i Värmland under 2023.
Hittills har 24 personer smittats av TBE i Värmland under 2023. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

2023 ser ut att bli ett rekordår för TBE i Värmland.

Antalet fall i år tickar upp mot det högsta på fem år.

– Den yngsta som har drabbats är en tonåring, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Förra månaden blir en toppnotering för TBE-smittan i Sverige. Aldrig har så många fall – 170 – bekräftats på en månad som under augusti i år. Det rapporterar P4 Sjuhärad och hänvisar till preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten.

I Värmland breder smittan ut sig. Totalt har 27 fall bekräftats under 2023, varav 24 har smittats inom länets gränser.

Tittar man på statistik över de fem senaste åren ser den siffran ut att bli den högsta. Förra året bekräftades 27 värmlänningar med TBE där smittan gick att härleda till Värmland.

– Vi har 24 smittade i Värmland nu och förra året hade vi de sista fallen i november. Så det kommer sannolikt bli så att vi får fler fall i år, säger Anna Skogstam.

Det finns flera anledningar till att sjukdomen sprider sig. Att det varit gynnsamma förutsättningar vädermässigt för fästingar i år är en förklaring.

– Det ökar i södra Sverige och breder ut sig norrut. En trend som vi också ser här. Det finns också fler fästingar som bär på TBE.

Det går också att konstatera att det med stor säkerhet finns ett mörkertal. De är bara de som söker vård för symtomen och testas som ingår i statistiken från Region Värmland.

Patientgruppen ser olika ut:

– Den yngsta som drabbats är en tonåring, annars är det mest vuxna. 50- till 70-årsåldern.

Även symtombilden varierar:

– De flesta söker sjukvård och blir inlagda. En del söker vård för huvudvärk och feber och provtas för det. Andra söker för symtom som förlamningar eller förvirring. Vi har haft ett ganska brett spektrum.

Det kan också förekomma dödsfall till en följd av sjukdomen, även om det är ovanligt. Om det skett i Värmland i år har Anna Skogstam inga uppgifter om just nu.

”De flesta söker sjukvård och blir inlagda. En del söker vård för huvudvärk och feber och provtas för det”, säger Anna Skogstam om TBE-sjuka patienter.
”De flesta söker sjukvård och blir inlagda. En del söker vård för huvudvärk och feber och provtas för det”, säger Anna Skogstam om TBE-sjuka patienter. Foto: Joachim Lagercrantz

Här drabbas värmlänningarna

De konstaterade fallen i Värmland går att spåra till nästan hela länet förutom allra högst upp i norr, men kommunerna söder ut sticker ut mest.

– Vi har flest fall i de områdena, som till exempel Kil och Grums. Men vi bedömer att hela Värmland är ett riskområde, om man rör sig i skog och mark.

Anna Skogstam uppmanar värmlänningarna att vaccinera sig.

– Men det är viktigt att tänka på att det inte ger riktigt hundra procent skydd.

Artikeltaggar

Anna SkogstamArvikaFästingarFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandSmittorSveriges Radio P4TBEVänernVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.