Hoppa till huvudinnehållet

Patient fick dubbel dos insulin – bristande rutin kunde ha lett till skada

Publicerad:
En patient i Kristinehamns kommun ska ha fått dubbel dos insulin efter att en vårdpersonal brutit mot sin arbetsrutin. Nu har händelsen anmälts till IVO.
En patient i Kristinehamns kommun ska ha fått dubbel dos insulin efter att en vårdpersonal brutit mot sin arbetsrutin. Nu har händelsen anmälts till IVO. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En vårdpersonal ska ha brutit mot sin arbetsuppgift. En patient ska ha fått dubbel dos insulin, vilket kunde ha lett till allvarlig skada. Nu har händelsen anmälts.

Det var den 28 augusti i år som två anställda inom sjukvården skulle göra ett besök hos en patient och ge mediciner i Kristinehamns kommun.

Patienten har även diabetes och det skulle komma en annan vårdpersonal och ge insulin senare på kvällen. Men när de två vårdanställda var hemma hos patienten för att ge mediciner ska den ena av dem som är delegerad och ha rätt att ge insulin till patienten, gett en dos insulin trots att det inte stod med i planeringen.

Eftersom vårdpersonalen inte hade med det i sin arbetsuppgift kunde hen inte logga in i signeringssystemet med inlogg för att registrera det. Då ska vårdpersonalen ha försökt att logga in med sin privata mobil med bank-id som hen inte hade med.

När den tredje vårdpersonalen dök upp senare på kvällen för att ge insulin till patienten som det var planerat, var det fortfarande inte registrerat att patienten redan hade fått en dos insulin. Patienten ska inte själv ha kunnat förklara för den tredje vårdpersonalen vilka läkemedel hen fått, vilket ledde till att patienten fick dubbel dos insulin.

När den vårdmissen upptäcktes behövde patienten kontrolleras varannan timme under ett dygn med blodsockerkontroller för att inte riskera att få lågt blodsocker vilket kan leda till medvetslöshet.

Patientens närstående reagerade negativt till det som inträffat.

Nu har händelsen Lex Maria anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Artikeltaggar

InspektionerIvoKristinehamnKristinehamns kommunLex MariaOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.