Cirka tio mil skiljer Värmland från området som avspärrats på grund av svinpest.
Men i dagsläget kan oron hos värmlänningarna dämpas.
– Sannolikheten att det sprider sig utanför restriktionsområden räknas som låg, säger länsveterinär Mikaela Heidrich.
Enligt henne har nu 18 fall av svinpest i Sverige hittats. Alla bekräftade fall har konstaterats inom det avspärrande området.
Närmare 1 000 kvadratkilometer i Västmanland och Dalarna har spärrats av och belagts med restriktioner.
– Det finns inga positiva prover från djur utanför det området. Vi har heller inga bekräftade eller misstänkta fall i anslutning till Värmland. Heller inget som väntar, säger Mikaela Heidrich.
Tidigare i veckan kom nyheten om att det hade hittats ett dött vildsvin i Karlskoga, men Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kunde snabbt konstatera att det inte handlade om svinpest.
– Det fanns skelettdelar som bedömdes vara gamla och kunde inte härröra från utbrottet. Det fanns också knivmärken som tydde på att den var slaktad.
Enligt de kartor som finns tillgängliga över restriktionsområdet är det cirka tio mil från Södra barken i Västmanland till den värmländska gränsen utanför Filipstad.
Alla som befinner sig i skogen uppmanas vara vaksamma och rapportera till SVA om man hittar något.
– Sannolikheten att det sprider sig utanför restriktionsområdet räknas som låg. Men man ska fortfarande vara vaksam och rapportera om man hittar något misstänkt.
Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning.
Sjukdomen drabbar ej människor eller andra djur.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
Det här gäller inom den smittade zonen
Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utanför markerad tomtgräns och utanför etablerad tävlingsbana är förbjudna. Det gäller även sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar.
Anledningen till förbudet är att vildsvinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och därmed sprider smittan vidare till andra områden. Människor får inte heller sprida smitta vidare via skor, redskap med mera.
Exempel på aktiviteter som är förbjudna:
• alla typer av jakt av vilt
• alla typer av skogsbruk
• svamp- och bärplockning
• skogspromenader utanför anlagd väg
• bad på icke allmän badplats
• rid- och körtävling med häst i skog och mark
• orienteringstävling, hundtävling och motortävling i skog och mark
• gårdsauktion där redskap etc. ställs ut på vallar
• guidad natur- och kulturvandring i skog och mark.
Det är också förbjudet att släppa hundar lösa i skog och mark och att som obehörig vistas i vildsvinshägn eller inhägnader för tamgrisar.
Källa: Jordbruksverket