Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 38: Nya skämt, vatten, gamla hus och gammal statsminister

Publicerad:
Al Pitcher utanför Folkets hus i Högboda.
Al Pitcher utanför Folkets hus i Högboda. Foto: Erik Axelson

Al Pitcher drar sina nya skämt och Kerstin Stenberg pratar hus. Professorn från SMHI pratar vatten, Tage Erlander är i fokus samt att det finns chans att ta del av en internationell ljuskonstnärs verk. Kommande vecka har mycket att erbjuda.

Mastmagasinet

På onsdag kommer engelsmannen Al Pitcher till Mastmagasinet under kvällen och drar sina nya skämt. Hans signaturhumor handlar om att skratta åt det vi kallar svenskt.

Under torsdagen spelar Makross på Mastmagasinet. Du utlovas en jazzkväll med svängiga toner.

”Makross” är en jazzkvartett, men också ett band där musiken formas kollektivt. Med i bandet finns Andreas Henningsson och Rasmus Nyvall från Kristinehamn.

Makross har turnerat runt i Europa sedan 2011, släppt 4 album och samarbetat med några av nordens mest prominenta jazzmusiker.

Denna kväll gästas Makross av pianisten Fabian Kallerdahl. Fabian är flitigt anlitad och hyllad för sitt energirika och finurliga pianospel.

Brittisk komiker till Kristinehamn – ”Mycket jag aldrig kört för publik tidigare”

PRO Kristinehamn

På torsdag träffas Pro Kristinehamn för bingospel. Innan spelet drar igång blir det åter besök av den digitala lotsen Anders Forsberg.

Som vanligt rapporteras om senaste nytt, och kom ihåg att anmäla senast onsdag.

Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI. Arkivbild.
Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI. Arkivbild. Foto: Niclas Kindahl

SPF

Berit Arheimer är gäst hos SPF på fredag. Hon är professor i hydrologi (läran om vatten) vid SMHI, där hon jobbat drygt 30 år och de senaste åren som professor. Berit är uppväxt i Kristinehamn, studerat naturgeografi i Lund och har ett starkt miljöintresse, som hon ärvt av sin pappa Ola Arheimer.

Berit jobbar bland annat med klimatfrågor, vattenbrist och översvämningar, mycket aktuellt just nu världen över. Rubriken på hennes föredrag är: Vårt gemensamma vatten - för mycket, för lite och för skitigt i globalt och lokalt perspektiv.

Anders Ajaxsson och Mats Dahlberg kör en föreläsningsturné med tema Tage Erlander.
Anders Ajaxsson och Mats Dahlberg kör en föreläsningsturné med tema Tage Erlander. Foto: Lena Richardson

Humanistiska

Kristinehamns humanistiska förening inleder sin höstsäsong med ett program om Tage Erlander som 1946 helt otippad valdes till Sveriges statsminister. En post som han skulle inneha i 23 år fram till hösten 1969. Sonen Sven Erlander utförde i sitt arbete med sin fars dagböcker en mycket stor kulturgärning. De publicerade dagböckerna med sitt bakgrundsmaterial har i hög grad ökat förståelsen för den svenska välfärdens utveckling under kvartsseklet närmast efter andra världskriget, som ju var en tid av ständig tillväxt. Bokserien utgavs under åren 2001 – 2016, omfattar 17 volymer och inleds när Tage Erlander sommaren 1945 blev ecklesiastikminister i Per Albin Hanssons regering.

Tage Erlander lyfts fram med turné i höst: ”Han var en välfärdsstatens arkitekt”

När nu de två veteranjournalisterna Anders Ajaxson (VF) och Mats Dahlberg (NWT) tagit sig an uppgiften att i detta omfattande material särskilt lyfta fram det värmländska får de närvarande ett vidgat perspektiv på Erlanders tankar och gärning. Född värmlänning glömde han aldrig sitt ursprung även om det sällan framskymtade i hans politiska gärning. Anders och Mats inleder denna vecka sin värmländska turné i ABF:s regi med programmet: Aldrig glömd. Tage Erlander – en långvarig värmlänning. I Broängskyrkans storstuga kommer de på torsdag kväll att dela med sig av erlanderska tankar, som inte sällan är skarpa och bitska. Arrangemanget genomförs i samarbete med Studiefrämjandet, ABF och med ekonomiskt stöd av kulturnämnden.

Kerstin Stenberg kommer till Varnumsträffen på onsdag.
Kerstin Stenberg kommer till Varnumsträffen på onsdag. Foto: Lena Richardson

Varnumsträffen

På onsdag kommer folkbildaren och husbevarararen Kerstin Stenberg till Varnumsträffen i Kristinehamns församlingshem. Hon kommer att tala under rubriken: ”Man ställer ju upp för sin hembygd”. Kerstin har under många år varit ordförande för Föreningen för byggnadskultur i Kristinehamn, som hon var initiativtagare till. Hon har varit småskollärare på bland annat Källgårdsskolan och bor i Frödinghuset. Kerstin kommer att läsa en del texter ur sin framlidne make Bernt Stenbergs bok; Staden vid Varnan.

Som vanligt blir det möjlighet att vara med på en andakt, dricka kaffe, äta lunch och ställa frågor. Arrangör är Svenska kyrkan i Kristinehamn i samarbete med studieförbundet Sensus.

Kristinehamns konstmuseum

På fredag är det dags för Avant 2023 på Kristinehamns konstmuseum. Till årets Avant kommer den brittiskfödde ljuskonstnären Anthony McCall.

Avant firar att det är 50 år sedan Anthony McCalls Line Describing a Cone hade premiär i Sverige. Under kvällen visas den återigen tillsammans med flera andra verk av McCall. De närvarande får även lyssna till ett samtal mellan Greg Pope, Martin Grennberger och Anthony McCall.

McCall är känd för att skapa verk som balanserar på gränsen mellan en lång rad av efterkrigstiden viktigast konstformer som film, teckning, performance och minimalism.

Han bor och verkar i New York. I början av 1970-talet var han en av medlemmarna av det brittiska avantgardet och jobbade med både film och performance. En period drog han sig undan konstvärlden, men började under 2000-talet att återuppta sitt arbete och har medverkat vid flera större internationella utställningar.

Evenemanget är gratis, men man behöver föranmäla sig. Avant fortsätter sedan i Karlstad under lördagen på biograf Arenan.

Loppis i Arenan

Lördag förmiddag är det loppis i Kristinehamn Arena.

Rudskogatrampet

På söndag är det dags för Rudskogatrampet under förmiddagen. Start och mål sker vid Grunnebackagården. Långa trampet är 25 kilometer och det korta är 10 kilometer. Undaerlaget är mestadels grus meddelar arrangören Rudskoga IF. Det finns en egen klass för elcyklar. Rudskogatrampet ingår i Rudskogaklassikern och det är krav på hjälm.

Wermlandsensemblen kommer till Kristinehamns kyrka på söndag.
Wermlandsensemblen kommer till Kristinehamns kyrka på söndag. Foto: Pressbild

Körkonsert

Värmlandsbaserade Wermlandsensemblen med sina 16 sångare kommer till Kristinehamns kyrka på söndag.

Det är en semiprofessionell kör där hälften av sångarna kommer från Karlstadtrakten och hälften från Arvika med omnejd. Kören bildades i mitten av 1980-talet och leds av Arvikabördige Mats Nilsson verksam vid Kungliga musikhögskolan och Maria församling i Stockholm.

I Kristinehamn bjuder kören på ett varierat program där Georg Riedel, Arvo Pärt och Anna-Karin Klockar finns representerade.

IOGT-NTO

På onsdag är det dags för nästa möte i IOGT-NTO under adress föreningslokalen, Spelmansgatan 13. Föreningen har bytt mötestid till eftermiddagen. Hillevi Jansson besöker för att berätta ur minnenas skattkista med inriktning på när hon var barn. De deltagande uppmannas att ta med en minnessak.

Ölme

Tisdag eftermiddag är det sångstund och fika på Ölmegården och på kvällen är det samling för scouterna på Ölmeklint.

Denna onsdag är det en träff i Klippan med studium av Hebreerbrevet 10 med Ingemar Mattsson och träffen avslutas med bön.

Torsdag är det Ölmeträff, i församlingshemmet, med lunch, sång och musik av Picassokören.

På söndag är det hos Equmeniakyrkan i Väse gudstjänst med Ingela Öhman.

Sjöfarten

Väntade fartyg vecka 38 till Kristinehamns hamn.

Måndag M/S ”Aspen” cypriotisk från Tilbury med returflis.

Lördag M/S ”Nordic Sira” norsk från Tjelbergodden med metanol.

Vattenståndet: 75 cm över referensytan.

Artikeltaggar

ABFAl PitcherAnthony McCallBerit ArheimerDet händerFilmFilmerKarlstadKristinehamnMastmagasinetMusikSMHIStudiefrämjandetTage ErlanderUtställningarVarnumsträffenVäseVatten

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.