Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det klart – hon blir grundskolechef i Kristinehamn

Publicerad:
Amelie Wahlström har inte bara utsetts till grundskolechef i Kristinehamns kommun. Hon är också nominerad till Årets skolledare.
Amelie Wahlström har inte bara utsetts till grundskolechef i Kristinehamns kommun. Hon är också nominerad till Årets skolledare.

Rekryteringen har pågått hela sommaren, men nu är det klart vem som blir grundskolechef i Kristinehamn. Det blir Amelie Wahlström, som i dag är rektor på Rudsskolan i Karlstad.

Amelie Wahlström har en bakgrund som SO-lärare, men har lämnat undervisningen för jobb som skolledare. Hon var tidigare rektor för Vålbergsskolan. Sedan något år tillbaka är hon rektor för Rudsskolan, en renodlad högstadieskola i Karlstad.

Hon har jobbat mycket med digitalisering inom skolan och har bjudits in till London för att föreläsa på BETT-mässan. 2018 fick hon även ta emot Guldäpplet för sitt ledarskap inom digitalisering och förändringsarbete. Hon nominerades dessutom nyligen till utmärkelsen Årets skolledare.

Skolchef Jonas Bergman Wallin kommenterar i ett pressmeddelande utnämnandet av Amelie Wahlström till grundskolechef:

– Jag ser fram emot att få arbeta med Amelie. Hennes erfarenhet som skolledare och arbete med digitalisering kommer gynna arbetet med att fortsätta utvecklingen av grundskolan i Kristinehamn.

Också skolnämndens ordförande Ulf Engström (S) uttalar sig positivt om rekryteringen.

– Jag tror att Amelie kommer att vara en stor resurs för vårt framtida arbete att tillsammans med våra duktiga rektorer öka likvärdigheten i skolan och nå en högre måluppfyllelse, säger han.

Tanken med en grundskolechef presenterades i juni och har mötts av en del kritik internt. Från lärarhåll har röster höjts om att i stället lägga pengarna på fler resurspersoner i klassrummen.

Syftet med tjänsten är att stärka organisationen och på sikt elevernas studieresultat. Idag har grundskolans tre rektorer skolchefen som sin närmaste chef. I den nya organisationen kommer grundskolechef kliva in som ett mellanled. Grundskolechefen ska leda grundskolan och i sin tur vara underordnad skolchefen.

Grundskolechefen ska ta över ansvaret för budgeten, måluppfyllelse och kvalitetsarbetet för grundskolan från skolchefen. Vidare ska den nya tjänsten fokusera på skolresultatet, nära ledarskap och en utbildning som är likvärdig för alla elever, enligt pressmeddelandet. I uppdraget ingår systematiskt kvalitetsarbete, strategisk planering, uppföljning och analys för att utveckla grundskoleutbildningen.

– Jag ser ett oerhört inspirerande viktigt uppdrag framför mig, där jag kan ta ett större helhetsgrepp samt få användning av mina praktiska erfarenheter och kunskap från ett långt arbetsliv i skolans värld. Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget, säger Amelie Wahlström.

Hon tillträder sin tjänst i början av december.

Skolan ska höja resultaten – inrättar ny chefstjänstFler chefer – bättre resultat?Rekrytering av mellanchef ifrågasatt internt – så många har sökt tjänsten

Artikeltaggar

DigitaliseringGrundskolanGuldäppletJonas Bergman WallinKarlstadKristinehamnLondonOrganisationerRekryteringRudsskolanSkola och utbildningSocialdemokraternaUlf EngströmVålbergsskolan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.