Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivets besked: ”Bojorten är viktig för Kristinehamn”

Publicerad:
Både företag, organisationer och myndigheter har nyttjat bojorten. Här är det Elsäkerhetsverket som kastar loss med Christine af Bro.
Både företag, organisationer och myndigheter har nyttjat bojorten. Här är det Elsäkerhetsverket som kastar loss med Christine af Bro. Foto: Lars Myr

Visst finns det ett intresse från näringslivet att ta över driften av bojorten. Men då ska det vara schyssta och ärliga förutsättningar.

– Kommunen ska inte skyffla över en kostnad på näringslivet bara för att, säger Patrik Ekman.

I måndagens NKP publicerades en insändare där tre näringslivsorganisationer betonade vikten av att bevara och behålla bojorten i Kristinehamn. Nu finns ett beslut taget, men hur ser näringslivet på det?

Visit Värmland arbetar med besöksnäringen och dess vd Mia Landin är positiv till den tolkning kommundirektör Martin Willén gör av beslutet:

– Jag kan tycka att det bör finnas ett intresse av en arrendelösning, men det handlar om att hitta en ekonomiskt hållbar lösning.

Mia Landin, vd Visit Värmland, tycker att den lösning som föreslås för bojorten låter intressant.
Mia Landin, vd Visit Värmland, tycker att den lösning som föreslås för bojorten låter intressant. Foto: Joakim Magnusson

Mia Landin ser främst två viktiga frågor som kräver svar för att näringslivet ska vara intresserat. Den första frågan handlar om kostnaden. Hur dyrt kan det bli att få fason på skeppet?

– Den andra frågan det måste finnas ett svar på är vad man har möjlighet att lägga till i affären, säger Mia Landin.

Hon menar att kommunen måste skapa förutsättningar för att det ska bli en bra deal för den entreprenör som vill arrendera bojorten:

– Det finns ingen företagare som bara gör det som en schysst grej. Det handlar om att presentera ett attraktivt erbjudande som gör det möjligt att bedriva en lönsam verksamhet. Då kan man inte komma med några överraskningar i efterhand och säga ”nej, så får ni inte göra”.

Mia Landin tar även upp tiden som en faktor i det hela. Enligt henne är det viktigt att kommunen agerar skyndsamt och kommer med ett erbjudande i närtid.

– Den som ska drifta bojorten måste få tid att göra sig redo för sommarsäsongen. Du kan inte stå där i maj och inte veta vad du ska göra. Vi talar om en säsong på fyra månader där det ska tjänas pengar, säger Mia Landin.

Hon tycker att det låter som en god idé att ha med Närsam i arbetet eftersom kommunens turismenhet sorterar under Närsam numera.

– Det är där man har specialistkunskapen om besöksnäringen, konstaterar Mia Landin.

Vad krävs av en entreprenör som vill arrendera bojorten?

– Det handlar om att ha ett intresse och att se affären i uppgörelsen. Det tror jag måste till för att få en långsiktigt hållbar lösning, svarar Mia Landin.

Företagarnas lokalavdelning i Kristinehamn undertecknade också insändaren. Ordförande Patrik Ekman är ense med Mia Landin i mycket, men han tycker att kommunen kanske bör tänka både ett och två varv innan man lägger fram något för näringslivet:

– Nu har jag bara läst vad som står i tidningen, men kommunen ska inte skyffla över en kostnad på näringslivet bara för att den själv inte kan betala.

Patrik Ekman är ordförande i Företagarna Kristinehamn. Han tror att det är fullt möjligt att nå en lokal lösning kring bojorten.
Patrik Ekman är ordförande i Företagarna Kristinehamn. Han tror att det är fullt möjligt att nå en lokal lösning kring bojorten. Foto: Joakim Magnusson

Patrik Ekman tycker att kommunen bör inleda en dialog med de näringslivsorganisationer som finns i Kristinehamn. Flera av dem är representerade i näringslivsrådet. Där finns en naturlig arena för samtal där man kan diskutera fram ett bra underlag menar han.

– Kommunen kan inte förvänta sig att en privat entreprenör ska ta kostnader som kommunen skulle ha betalat under flera år. Men jag är positivt inställd till att man ändå vill hitta en lokal lösning, säger Patrik Ekman och fortsätter:

– Bojorten är ett flytande varumärke för kommunen. Därför behöver man diskutera fram en gemensam lösning där kommunen ger ett driftbidrag eller på annat sätt sponsrar verksamheten.

Finns det någon lokalt som är intresserad att ta över bojorten?

– Jag kan inte säga att den eller den ska ta över, men jag tror att det finns flera intresserade lokalt. Finns det bara en klar och schysst uppgörelse med tydliga villkor tror jag att det går att lösa. Jag tänker att det kan bli ett konsortium av flera företagare som går samman. Bojorten är viktig för Kristinehamn, avslutar Patrik Ekman.

Lars Nilsson (S): Sälj bojorten – i befintligt skickOppositionen kritisk till hur majoriteten hanterar bojorten – fick besked via NKPTunga aktörer: Rädda bojorten – den behövs för turismenBojorten ska säljas – oppositionen rasar: ”Oansvarigt och oproffsigt”Vändningen: Bojorten kanske inte säljs – ledningen hoppas näringslivet ska betalaBeslutet om bojorten: ”Hål i huvudet”Opposition tycker beslutet är korkat: ”Ingen vill betala någon annans båt”Nilsson (S) efter kritiken: ”Vi har absolut fattat vad vi har fattat för beslut”

Artikeltaggar

BesöksnäringBojortenBojortenElsäkerhetsverketEntreprenörskapFöretagarnaKristinehamnMia LandinNäringslivNärsamNKPPatrik EkmanTurismVisit Värmland

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.