Hoppa till huvudinnehållet

Dyr värme i vinter – en tusenlapp mer än resten av landet

Publicerad:
En hand skruvar på en termostat till element. Värmen kan komma från ett fjärrvärmeverk.
En hand skruvar på en termostat till element. Värmen kan komma från ett fjärrvärmeverk. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sommarvärmen tonar ut och det har blivit dags att skruva upp elementet igen.

Då passar fjärrvärmebolagen på att höja priserna. Storfors har idag länets dyraste fjärrvärme, och i Kristinehamn ligger man en tusenlapp över riksgenomsnittet.

Detta enligt ett pressmeddelande från Nils Holgerssongruppen, som består av Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Sedan 1996 ger Nils Holgerssongruppen varje år ut en rapport där man jämför kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets 290 kommuner.

Under 2023 har fjärrvärmebolagen genomfört rekordhöga prishöjningar. Nils Holgerssongruppens kartläggning visar att priserna i Värmlands län i genomsnitt har höjts med 8,7 procent i Värmlands län – att jämför med riksgenomsnittet på 8 procent. Men skillnaderna mellan fjärrvärmebolagen är stora.

Eda Energi höjer priset allra mest, med 29,6 procent, vilket också är näst mest i hela landet. Även Storfors får en hög höjning, där Filipstads Värme höjer priset med 23,6 procent. Fjärrvärmen i Storfors är nu så dyr att leverantören Filipstads Värme har sprängt 1 200 kr/MWh-gränsen.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Tittar man på statistiken länsvis så står det klart att kostnaden per lägenhet och år är högst i Värmlands och Örebro län.

I Kristinehamn ökar också priserna med drygt åtta procent.

Louise Wall säger att fjärrvärmebolagen har ett naturligt monopol på fjärrvärmen i sitt geografiska nät vilket gör det i praktiken omöjligt att byta leverantör.

– Att gå över till en annat uppvärmningssätt kräver mycket av fastighetsägare. Det är uppenbart att konsumentskyddet på fjärrvärmemarknaden behöver stärkas, säger hon.

Länets billigaste fjärrvärme finns i Karlstad. Här är prishöjningen i år under en procent.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterElFilipstadFjärrvärmeHSBHyresgästföreningenMiljöRiksbyggenStorforsVAVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.