Hoppa till huvudinnehållet

Sanna och Frida har showat ihop i tio år: ”Folk älskar att vi är systrar”

Publicerad:
Sanna och Frida  Jokinen har haft en fullspäckad sommar. På bilden uppträder de på Frykdalsdansen i Sunne.
Sanna och Frida Jokinen har haft en fullspäckad sommar. På bilden uppträder de på Frykdalsdansen i Sunne. Foto: Samuel Becker

Sanna och Frida Jokinens gemensamma koncept Showsisters firade tioårsjubileum i augusti. I ett videosamtal pratade NKP:s reporter med dem om hur allting började, deras relation och hur deras framtidsplaner ser ut.

– Är man systrar så är det lättare att ryta ifrån på varandra, säger Frida.

Sedan Sanna och Frida Jokinen, eller Showsisters som de kallar sig, började uppträda tillsammans har de hunnit med en hel del. Bara i sommar har de, för andra året i rad, varit anställda på Sunne camping där de håller aktiviteter för barn och showar tre kvällar i veckan. Utöver det har de också uppträtt på Sunneyran och Frykdalsdansen. Tidigare har de varit med i UKM, Danskarusellen och Talang flera gånger, gjort gig i olika städer genom Showconcept och nyligen avslutat en musikalutbildning på Kulturama i Stockholm.

Deras allra första uppträdande var egentligen lite av en slump. Från början var det tänkt att Sanna skulle ställa upp i UKM tillsammans med en kompis. Men kompisen fick förhinder och Frida fick hoppa in som ersättare. Hon lärde sig dansen på tre dagar och de uppträdde tillsammans och ända sedan dess har de fortsatt att showa tillsammans, utan att tröttna.

– Det har funkat bra för vi är ju kompisar också, förklarar Frida.

– Jag tycker bara att det är roligt att uppleva allt med Frida. Vi har samma smak i det mesta och det är ett bra koncept att vi är systrar, säger Sanna.

– Folk älskar att vi är systrar! instämmer Frida.

Det var på UKM i Sunne som Sanna och Frida uppträdde tillsammans för första gången.
Det var på UKM i Sunne som Sanna och Frida uppträdde tillsammans för första gången.

Även om de alltid haft ett starkt band och tyckt om att samarbeta så har de också haft sina utmaningar. Att jobba så nära med sin syster är inte alltid helt friktionsfritt, inte minst för att det är svårare att dölja sin frustration när man står varandra så nära.

– Sanna får se sånt som jag hade kunnat dölja om jag hade jobbat med en kompis, berättar Frida.

– Ofta så har vi samma vision men sen får vi inte alltid fram det på samma sätt, förklarar Sanna.

Jag behövde ta en paus
Sanna Jokinen

Till en början hade Sanna och Frida mest fokus på dans, men så småningom började de inkludera allt mer teater i sina uppträdanden. På gymnasiet gick både Sanna och Frida det estetiska programmet med inriktning teater på Brogårdsskolan. Under utbildningen fick de sätta upp flera musikaler, något de båda fastnade för och ville fortsätta med.

Inför hösten 2020 sökte de in till en rad olika musikalutbildningar och bestämde sig till slut för Kulturama i Stockholm. Båda kom in och de flyttade dit tillsammans.

Efter den tvååriga utbildningen på Kulturama fanns möjligheten att söka in till ett tredje fördjupningsår, vilket både Sanna och Frida valde att göra. Totalt kom fyra personer in på utbildningen och Sanna och Frida var två av dem. Men sommaren innan de skulle börja väcktes ett tvivel hos Sanna.

Sanna och Fridas uppträdanden började med tiden innehålla mer och mer teater. När de var med i Talang dansade de som Harry Potter och Voldemort.
Sanna och Fridas uppträdanden började med tiden innehålla mer och mer teater. När de var med i Talang dansade de som Harry Potter och Voldemort.

– Jag tackade ja först, men under sommaren kände jag att jag behövde ta en paus. Vi kom direkt från skolan till campingen och jag kände att jag ville göra något annat ett tag, förklarar Sanna.

Även om Sanna valde att inte fortsätta med utbildningen, blev det aldrig något fullständigt avbrott från varken skådespeleri, dans eller teater. Vid sidan av sitt jobb på Ica fortsatte hon uppträda med Frida genom Showconcept och medverkade också under inspelningen av Ronja Rövardotter.

Hos Frida fanns det däremot inga tvivel. Hon valde att gå det tredje året på Kulturama och vid sidan av utbildningen började hon gå på auditions till olika musikaler.

– Jag tycker att det är så himla roligt. Men det är en tuff bransch. Jag har gått på väldigt många auditions och fått många nej.

Som bäst gick det när hon sökte till Lilla Sjöjungfrun som ska sättas upp nästa vår.

– Jag gick till finalcallbacken med elva tjejer som sökte till rollen som Lilla Sjöjungfruns syster. Det är en blandad känsla att komma så långt och sen inte få rollen. Men det är bara att ta nya tag.

Om det inte finns några jobb så får man fixa egna
Frida Jokinen

Höjdpunkten under Fridas sista år på skolan var när hon och hennes klasskamrater hade praktik på Gotlands länsteater och fick vara med som skådespelare i På västfronten intet nytt.

– Pjäsen var en utmaning. Vi hade stora tunga kläder på oss och varje föreställning kändes som ett träningspass, berättar Frida.

De repade under två månader och totalt blev det 43 föreställningar.

– Jag tänkte att jag skulle tröttna efter ett tag men det var en ny föreställning varje gång.

Förutom att skådespela fick Frida också vara koreografiassistent under repen.

– Det kändes lite konstigt att ha den rollen som praktikant. Men det jag tar med mig är att även om man är ny i branschen så är man lika viktig. Vi från skolan fick ju göra samma saker som de andra skådespelarna.

Sanna berättar att hon nu i efterhand ångrar att hon tackade nej till sin plats. Möjligheten att söka till ett tredje år finns fortfarande kvar, men Sanna förklarar att hon gärna hade delat upplevelsen med Frida.

– Jag ville sakna det och nu har jag gjort det. Nu kan jag känna att jag ångrar mig men det blev som det blev, säger Sanna.

– Det var roligt att åka och titta på Frida.

Sanna och Frida Jokinen, showsisters.
Sanna och Frida Jokinen, showsisters.

Vad händer framöver?

– Nu till hösten ska jag fortsätta gå på auditions och så har jag fått jobb som coach på Stagepool. Och så ska vi fixa egna gig tillsammans. Det var våra lärare väldigt tydliga med, om det inte finns några jobb så får man fixa egna, avslutar Frida.

Artikeltaggar

FöreställningarFrida JokinenGotlands länHarry PotterIcaNKPNöje/KulturSkådespelareStockholmSunneSunneyranTeaterUKMUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.