Hoppa till huvudinnehållet

Klara Pollack, 22, utbildar sig inom en tuff bransch: ”Vågar inte komma oförberedd”

Publicerad:
I sommar var Klara Pollack hemma i Kristinehamn och jobbade på Maxi. I höst ska hon tillbaka till Göteborg för att gå sitt sista år på Balettakademiens musikalartistutbildning.
I sommar var Klara Pollack hemma i Kristinehamn och jobbade på Maxi. I höst ska hon tillbaka till Göteborg för att gå sitt sista år på Balettakademiens musikalartistutbildning. Foto: Lucy Aho

Klara Pollack, 22, har alltid älskat att uppträda. Första gången hon sjöng solo, var för sin scoutgrupp när hon var åtta år. Nu drömmer hon om att bli musikalartist.

– Det är en väldigt tuff bransch och man önskar väl ibland att man hade hittat något annat yrke man brinner för så mycket, säger Klara.

I sommar har Klara varit hemma i Nybble, umgåtts med familjen och jobbat på Maxi i Kristinehamn. Hon har också hunnit med att vara körledare och uppträtt tillsammans med Christopher Svärd i Rudskoga kyrka. Nu i höst ska hon tillbaka till Göteborg för att gå sitt sista år på Balettakademiens treåriga musikalartistutbildning.

Klara har sjungit så länge hon kan minnas. När hon var 14 år började hon ta sånglektioner på musikskolan och på gymnasiet pluggade hon estet med inriktning musik, först på Brogårdsskolan och sedan på Sundstagymnasiet i Karlstad. Anledningen till att hon bytte till Sundsta var att hon upplevde att hon inte utvecklades som mycket som hon hade önskat. När hon väl började på Sundsta märkte hon stor skillnad.

– Jag lärde mig väldigt mycket om min röst och om olika sångtekniker när jag började på Sundsta.

– Jag fick också väldigt mycket stöd från lärarna när det kom till vilka skolor man kunde söka. Jag visste att jag ville fortsätta efter studenten men inte vilka möjligheter som fanns.

Det var dessutom på Sundsta som Klara för första gången ordentligt fick testa på att vara med i en musikal. I trean gick hon på audition för skolans årliga spex och blev uttagen till att spela huvudrollen. Utöver sin medverkan i skolspexet hade hon inte särskilt mycket erfarenhet av varken teater eller dans men tankarna på att bli musikalartist hade funnits länge.

Klara har hunnit med mycket i sommar. Hon har bland annat uppträtt i Rudskoga kyrka tillsammans med Christoffer Svärd.
Klara har hunnit med mycket i sommar. Hon har bland annat uppträtt i Rudskoga kyrka tillsammans med Christoffer Svärd.

Klara påbörjade musikalstudierna direkt efter studenten. Hon gick först ett år på Markaryds folkhögskola och sedan ett år på Bjärnums artistutbildning. Därefter påbörjade hon sina studier på Balettakademien. Efter två avklarade år på Balettakademien kan hon konstatera att utbildningen varit både tufft och utvecklande.

– Jag har lärt mig mycket om vem jag är som person och hur jag ses av andra. Ofta ses jag som glad, snäll och söt och jag har fått verktyg för hur jag kan jobba med den bilden när jag går in i olika karaktärer, berättar Klara.

– I början var det faktiskt många lärare som trodde att jag inte var seriös för att de hade den bilden av mig, fast jag själv kände att jag verkligen la ner mig.

Överlag tycker hon att lärarna på skolan är bra. Men de har höga förväntningar och det gäller att vara disciplinerad.

– De är inte så hårda att man blir rädd för dem men jag vågar inte komma oförberedd till någon lektion, säger hon och skrattar.

Många av lärarna är själva aktiva i branschen och alla har sina egna unika förhållningssätt och metoder att lära ut det som ingår i en musikalartists arbete. Klara berättar att de dessutom vet exakt vad eleverna behöver utveckla, just för att de själva är i branschen. En lärare på skolan kan bli någon som eleverna faktiskt gör en riktig audition för i framtiden.

– Lärarna är bra på att ta fram det man är bra på men också att låta en öva på det man inte är så bra på, säger Klara men rättar sig sen.

– Det är faktiskt vid väldigt få tillfällen som man får göra det man är bra på. Det är mycket oftare som man får göra det man är dålig på och det gör att man blir riktigt bra på mycket.

Om ett år Klara färdigutbildad musikalartist. Utbildningen på Balettakademien har varit hård men utvecklande. – Man går dit, gör sin grej och blir bättre, säger Klara.
Om ett år Klara färdigutbildad musikalartist. Utbildningen på Balettakademien har varit hård men utvecklande. – Man går dit, gör sin grej och blir bättre, säger Klara.

Totalt är det 15 personer i Klaras klass och hon berättar att det är en grupp färgstarka individer, vilket ibland varit en utmaning.

– Jag älskar min klass men alla har väldigt olika åsikter så jag har verkligen fått lära mig att samarbeta med andra.

När Klara tagit examen från Balettakademien, vill hon börja jobba. Hennes plan är därför att redan nu, ett år i förväg, börja söka olika roller. Men konkurrensen är hård och det kan variera från gång till gång hur långt man kommer i uttagningsprocessen.

– Man vill i alla fall kunna få visa upp vad man kan så att de inte bara tittar på CV:et och tänker nja, hon är för lång, säger Klara.

Även om hennes stora dröm är att få jobba som musikalartist är hon också öppen för och nyfiken på alternativa vägar.

– Jag kanske ska försöka frilansa. Jag har sjungit mycket på bröllop och begravningar. Det måste inte vara musikal jag jobbar med. Jag är nöjd bara jag får sjunga.

Ett av projekten under Klaras andra år på Balettakademien var ”mickteknik” som gick ut på att framföra en poplåt med tillhörande nummer som de fick koreografera  och arrangera stämmor till.
Ett av projekten under Klaras andra år på Balettakademien var ”mickteknik” som gick ut på att framföra en poplåt med tillhörande nummer som de fick koreografera och arrangera stämmor till.
Emma Pollack, 26, fann livslång kärlek i Små pärlor – drömmer om en egen teater

Artikeltaggar

GöteborgKristinehamnMusikMusikalerNöje/KulturRudskoga kyrkaSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.