Det skälls en del kring Kvarndammen, men under söndagen var det inte på grund av områdets beskaffenhet. Nej, det var Värmlands Taxklubb som hade utställning.
Tävlingens kommissarie Tony Kull berättar att man har 67 hundar anmälda till dagens tävling. Totalt har man nio klasser som ska granskas och först ut är valparna.
En valp får ställas ut från det att den är fyra månader. När valparna är nio månader klassas de som juniorer och från 15 månader som vuxna. Det är då de mäts och delas in i olika klasser.
Många kanske tänker tax som tax, men i taxklubben skiljer man på dem. Dels är det pälsen, dels är det storleken.
– Det finns korthårig, strävhårig och långhårig tax. De delas sedan in i tre olika storleksklasser vardera. Det är kanin, dvärg och normal, förklarar Tony Kull.
Sammanlagt blir det nio klasser och det enda som saknas för dagen är strävhårig kanin.
Vad avgör om en tax är kanin, dvärg eller normal?
– Det är bröstet. En tax om är under 30 centimeter om bröstet räknas som kanin, en dvärg är under 35 centimeter och de som är över det räknas som normala.
Av anmälningslistan att döma är de normala vanligast medan kaninerna är ganska fåtaliga.
Dagens domare är Sonny Ström och när han tittar på hundarna bedömer han helheten. Det viktigaste är att hunden följer rasstandarden, det vill säga att den är byggd på rätt sätt. I bedömningen ska domaren även se på hunden så att den rör sig rätt. Slutligen jämförs de med varandra för att få fram en vinnare. Den bästa hunden i varje klass går vidare till kampen om Best in the show-priset. Så det kan bli många rosetter med hem.
En som plockade åt sig några rosetter var valpen Fädernegårdens lilla yra, eller Billie som hon kallas till vardagslag.
– Hon är fem och en halv månad gammal, berättar matte Anita Nyqvist.
Billies båda föräldrar är dvärgtaxar. Därmed är sannolikheten stor att även Billie blir det. Valparna följer ofta i föräldrarnas spår.
– Men hon är ganska liten och kan komma att klassas som kanin, säger Anita Nyqvist.
Vad gjorde att du fastnade för just tax?
– Jag är uppväxt med taxar och har alltid haft tax. När min förra tax dog funderade jag på att byta ras eftersom jag har slutat jaga, men det blev en tax ändå, svarar hon med ett skratt.
Är det första utställningen för Billie?
– Nej, jag har ställt ut henne två gånger tidigare. Men det är första gången hon vinner.
Billie själv sitter lugnt i mattes famn under intervjun. Anita Nyqvist berättar att Billie är mycket duktigt på att spänna av och gå ner i varv.
– Det är minst lika viktigt att träna på vila, säger Anita Nyqvist.
Värmlands Taxklubb har cirka 300 medlemmar och har lite olika aktiviteter. Förutom vanliga utställningar som den här dagen anordnas även prov på drev och viltspår.
– Det är mest deltagare på utställningar och minst på drev. Det är en gren som kräver mer träning. Du ska vara jägare och ha marker där du kan släppa hunden för att träna. Och det tar tid att träna upp en bra drevhund, berättar Tony Kull.
Har du själv med någon hund här idag?
– Nej, faktiskt inte. Jag har en valp som är lite för ung för att vara med och sedan en sjuåring, men den har tävlat ganska mycket så den fick vara hemma idag, svarar Tony Kull.