Hoppa till huvudinnehållet

2 000 kristinehamnare får tycka till: ”Se om vi är på rätt spår”

Publicerad:
Kungsgatan, Kristinehamn.
Kungsgatan, Kristinehamn. Foto: Sandra Österman

Under de närmsta veckorna kommer 2 000 slumpmässigt utvalda kommuninvånare i Kristinehamn att få en chans att ge sin syn på hur kommunen sköts och fungerar.

– Det här är en viktig undersökning som delvis ligger till grund för våra prioriteringar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S), i ett pressmeddelande.

Det är SCB:s medborgarundersökning som under de närmsta veckorna kommer att dimpa ner i brevlådan hos 2 000 slumpmässigt utvalda kristinehamnare. Invånarna får chansen att tycka till om allt ifrån skola och omsorg till trygghet.

– Undersökningen ger oss värdefull information om vad våra invånare tycker, så att vi kan se om vi är på ”rätt spår”. Dessutom får vi möjlighet att jämföra oss med andra kommuner och riket som helhet, säger Lars Nilsson.

SCB:s medborgarundersökning är en så kallad attitydundersökning som görs på uppdrag av kommuner för att mäta hur invånarna ser på sin kommun. Undersökningen ger bland annat svar på frågor om hur olika grupper tycker att verksamheter, samhällsservice, klimat- och miljöarbete och underhåll av den offentliga miljön i kommunen fungerar.

Kristinehamns kommun har genomfört liknande medborgarundersökningar vid flera tidigare tillfällen. Senaste gången var 2021.

– Undersökningen är ett viktigt komplement till de brukarundersökningar som verksamheterna regelbundet gör, eftersom det här är en undersökning som mäter attityder oavsett om en har haft kontakt med kommunen eller inte. Det gör att vi får en uppfattning om den allmänna bilden om Kristinehamn. Vår ambition är att vi ska utföra medborgarundersökningen vartannat år, säger Martin Willén, kommundirektör, i pressmeddelandet.

Även om man inte råkar vara en av de utvalda som får SCB:s enkät hemskickad betyder det inte att man inte har möjlighet att vara med och påverka. Kommunen påminner om att man fortfarande kan lämna synpunkter, anmäla fel och lämna e-förslag (Kristinehamnsförslag) via kommunens hemsida. De påminner också om att man kan kontakta sina lokala förtroendevalda eller själva engagera sig politiskt.

Artikeltaggar

KommunstyrelsenKristinehamnKristinehamnsförslagKungsgatanLars NilssonMartin WillénPolitikPressmeddelandeSCBSocialdemokraterna

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.