Hoppa till huvudinnehållet

Satte segel mot en tjatfri vik: ”Kan bli ganska snurrigt”

Publicerad:
Nomi och Em höll sig på sin kant och hade ingenting emot att segla omkring en bit från de andra. Matsäcken bestod av godis.
Nomi och Em höll sig på sin kant och hade ingenting emot att segla omkring en bit från de andra. Matsäcken bestod av godis. Foto: Joakim Magnusson

Kristinehamns kanotseglare har under sommaren arrangerat den populära seglarskolan i Vålösundet.

Under fredagen var det dags för årets finalseglats. Mål och motivation varierar ska det visa sig.

– Det bästa är att slippa mammas tjat för en stund, säger 8-åriga Nomi Lundgren från Stockholm med ett brett leende.

Nomi spenderar sommaren i sommarstugan i Kristinehamn tillsammans med sin familj och vännerna Em och Nikki som skeppats in från Stockholm. Nomi var med i en av nybörjargrupperna tidigare i somras och har till den här omgången värvat sina vänner. Alla seglar optimistjolle för första gången.

– Det svåraste är att skota, tycker Em Lindqvist.

Nikki från Stockholm duckar för bommen.
Nikki från Stockholm duckar för bommen. Foto: Joakim Magnusson

Även om huvudmålet med seglarskolan såklart är att bli vän med jollen, sjön och vindarna så är det andra minst lika viktigt.

– Vi ha solat, badat och haft kul, säger Em och Nomi för att summera den senaste veckans aktiviteter.

Det är kanske lätt att tro att deltagarna i kanotseglarnas seglarskola enbart kommer från Kristinehamn, men så är alltså inte fallet.

Erik Nelson bor i New York men är i Kristinehamn för att hälsa på mormor och morfar. Han passade på att lära sig att segla optimistjolle.
Erik Nelson bor i New York men är i Kristinehamn för att hälsa på mormor och morfar. Han passade på att lära sig att segla optimistjolle. Foto: Joakim Magnusson

Ännu längre än Em, Nikki och Nomi har Erik Nelson rest.

– Jag bor i New York, men har min mormor och morfar här, berättar han.

Vad är det bästa med seglarskolan tycker du?

– Att få lära sig nya saker. Att segla optimistjolle är ganska lätt. Jag hade gärna fortsatt en vecka till, säger Erik.

Kanotseglarna har fostrat många duktiga seglare genom åren. OS-legendaren Fredrik Lööf inte minst. Och en av ledarna för seglarskolan i år, 14-årige Edwin Kollstrand från Göteborg, seglade nyligen NM i Lettland.

Seglarskolans ledare Benjamin Hall.
Seglarskolans ledare Benjamin Hall. Foto: Joakim Magnusson

Under fredagen var det alltså dags för sommarens sista seglats med kanotseglarnas populära seglarskola. För en gångs skull lämnade seglarskolan den trygga hemmahamnen vid Kapurja och seglade istället i Varnumsviken utanför Ålkärr.

– Här ute är det lite stabilare vindar. I sundet kan det vrida ganska mycket och bli ganska snurrigt. Dessutom slipper vi den andra båttrafiken här, säger ledaren Benjamin Hall.

En seglare med full koll.
En seglare med full koll. Foto: Joakim Magnusson

Benjamin har själv seglat i tio år och är inne på sin femte sommar som ledare.

– Mina föräldrar har alltid seglat, säger han.

Årets seglarskola startade i mitten av juni. Då hade man en nybörjargrupp på förmiddagen och en fortsättningsgrupp på eftermiddagen. Vecka 26 var det seglarskola för dem som varit med ett tag.

Nästa steg för alla optimistjolleseglare är att testa på båttypen som heter Zoom 8.
Nästa steg för alla optimistjolleseglare är att testa på båttypen som heter Zoom 8. Foto: Joakim Magnusson

– Då körde vi heldagar med kappseglingar och lite längre utflykter. Vi var bland annat till min familjs stuga på Apelholmen och till Sandvikarna på Vålön, berättar Benjamin Hall.

På en direkt fråga om det känns bra att avrunda nu eller om det kanske hade varit trevligt med en fortsättning svarar Em och Nomi utan att tveka:

– Fortsätta!

Artikeltaggar

Fredrik LööfGodisKristinehamnNew YorkSolStockholmVäderVindZoom

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.