Hoppa till huvudinnehållet

Han har sett Bruce Springsteen live 30 gånger

Publicerad:
Josef Gunnarsson har varit på 30 Bruce Springsteen-konserter.
Josef Gunnarsson har varit på 30 Bruce Springsteen-konserter. Foto: Samuel Becker

Bruce Springsteen lämnade för två veckor sedan Sverige och hans turné fortsätter nu ute i Europa. En av alla de cirka 200 000 personer som såg honom på Ullevi var Josef Gunnarsson. Han har, likt många andra, följt ”The Boss” länge men frågan är hur många som har varit lika konsekventa på att se honom live.

– Den här sommaren har jag sett honom sex gånger och den senaste i Oslo blev min 30:e Bruce-konsert, berättar Josef.

Trots att det är 20 år sedan Josef för första gången såg Bruce Springsteen live så minns han allt i varenda detalj.

– Jag bodde i Oslo och hade tidigare jobbat med att bygga scen i Karlskoga. Några gamla kollegor skulle till Oslo på jobb och jag tänkte att det kunde vara trevligt att träffa dem så vi sågs under konserten. Tanken var att vi skulle sitta och prata minnen men jag fastnade för mannen som klev ut på scenen. Jag minns bara att jag undrade ”vem är han”?

Innan konserten i Oslo hade Josef bara hört de mest kända låtarna och inte reflekterat så mycket över vare sig texter eller melodier men under konserten var det något som hände.

– Efter konserten i Oslo spårade det ur totalt. Jag började researcha direkt. Jag ville veta allt om honom. Vem han var, var han kom ifrån, vad hans texter handlade om och vilka som spelade i bandet. Jag ville veta allt.

Josef har sparat på flera av de recensioner som skrivits om konserterna han har varit på.
Josef har sparat på flera av de recensioner som skrivits om konserterna han har varit på. Foto: Samuel Becker

– Jag gick på alla konserter jag kunde och köpte oräkneliga antal böcker, filmer, dokumentärer och skivor av honom. Innan jag hade barn så såg jag nog minst en film eller dokumentär om honom i veckan och jag lyssnade på hans låtar varje dag.

Idag är inte intresset lika intensivt och det beror främst på familjen.

– Jag försöker få min son att lyssna på Bruce men han har inte riktigt fastnat än, han föredrar pudelrock, skrattar Josef.

Trots Josefs intensiva entusiasm och engagemang vill han vara tydlig med att han aldrig har stalkat eller frågat Bruce efter en autograf.

– Han betyder väldigt mycket för mig men jag skulle aldrig göra något som skulle kunna upplevas störande mot honom. Jag respekterar honom för mycket för att göra något sådant. Han verkar vara en person som har fötterna på jorden och sån vill jag att han ska fortsätta vara.

Självklart har han tatuerat in Bruce Springsteen. Här jämförs tatueringen med originalmotivet.
Självklart har han tatuerat in Bruce Springsteen. Här jämförs tatueringen med originalmotivet. Foto: Samuel Becker

För Josef fungerar Springsteen som en psykolog och han använder melodierna och texterna som terapi.

– Jag kan nog inte sätta ord på det men hans låter berör på ett sätt som ingen annan gör. Jag lyssnar på honom oavsett vilket humör eller livssituation jag befinner mig i. Samtidigt som han kan tagga igång mig så kan han också ge mig ett lugn. Det är det som gör honom så unik.

Josef har flera vänner som delar Springsteen-engagemanget. Dock är det ingen av dem som matchar Josefs intensitet men det är heller inget som han kräver.

– Det är till och med något bra för när jag går på flera konserter på kort tid så tar jag med mig olika gäng varje tillfälle.

Drygt hälften av alla biljetter.
Drygt hälften av alla biljetter. Foto: Samuel Becker

Josef har sett Bruce stå på scenen i flera olika länder och städer som Rom, Barcelona, Dublin, München och New York för att nämna några. 2008 åkte Josef och en av hans vänner på en ”Bruce Springsteen-resa” och besökte alla de platser som Bruce sjunger om i sina texter.

– Det var en fantastisk resa där vi gick i Bruce Springsteens fotspår. Självklart avslutades resan med att se honom på Giant Stadium i New York.

Bild på Josef som sitter utanför The Stone Pony i Ausbury Park, New Jersey. En musikklubb där Bruce Springsteen ofta hängde.
Bild på Josef som sitter utanför The Stone Pony i Ausbury Park, New Jersey. En musikklubb där Bruce Springsteen ofta hängde. Foto: Samuel Becker
Här står Josef vid E Street som gett upphov till namnet på Bruce Springsteens kompband.
Här står Josef vid E Street som gett upphov till namnet på Bruce Springsteens kompband. Foto: Samuel Becker

Trots Giant Stadiums kapacitet på över 80 000 personer tycker dock Josef att det är något speciellt att se Bruce i Sverige.

– De bästa konserterna som jag har sett Bruce göra är här i Sverige. Det är något speciellt som ligger i luften då och den svenska publiken är otrolig på att leverera.

En trea för Bruce är en femma för alla andra.
Josef Gunnarsson

Det som gör Bruce till den bästa är enligt Josef hans förmåga att beröra alla som lyssnar på honom. Han beskriver hur låtarna som han tyckte var mindre bra för 20 år sedan idag kan vara några av hans favoriter.

– Han har en unik talang för att hitta och förmedla narrativ i sina texter och jag tror att låtarna får olika betydelse för den som lyssnar på honom beroende på var de är i livet. Jag vet inte om han har upplevt exakt allt han sjunger om men han är jävligt bra på att vara trovärdig.

– Det kommer aldrig att finnas någon annan på hans nivå. Jag har varit på flera bra konserter av andra artister men inget har ens varit i närheten av Bruce. Han är magisk på scen.

Josef kollar igenom gamla recensioner.
Josef kollar igenom gamla recensioner. Foto: Samuel Becker

I år var det första gången på sex år som Bruce Springsteen spelade i Sverige och Josef blev positivt överraskad över kvaliteten på årets konserter.

– Jag tycker att han levererade riktigt bra i år. Jag menar gubben är ändå över 70 år så jag tycker inte att det är konstigt att han rör sig lite mindre på scenen, låter lite gubbigare och har kortat ner konserterna med en timme. Han är fortfarande bäst.

Josef hoppas att Bruce kommer tillbaka och enligt Josef spekuleras det nu mycket om han kommer tillbaka redan nästa år igen.

– Vi får hålla tummarna att han orkar med minst en gång till, säger Josef.

Vilket är ditt bästa minne?

– Det är utan snack den 28 juli 2012 på Ullevi. Både Bruce och bandet var helt otroliga. Jag och mina vänner fattade inte riktigt vad vi just hade bevittnat. Bland Bruce-nördar är konserten känd som en av de allra bästa konserterna han har gjort. Den hade allt. Den var full av rariteter och det var första gången Jungleland spelades efter Clarence bortgång. Den var magisk, säger Josef samtidigt som han visar upp gåshuden på armen.

Har du någon gång haft en sämre upplevelse?

– Ja men det var inte Bruces fel. Vi bestämde oss 2013 för att åka och se honom på en varmare plats och tyckte att München var en bra idé. Oturligt nog visade det sig att det skulle bli den kallaste dagen på över 100 år och under konsertdagen var det två plusgrader med snöblandat regn. Värt att tillägga är att också att vi enbart hade med oss kortbyxor och sommarskjortor.

Har du någon favoritlåt?

– Nej det går inte att välja. Det gör faktiskt inte det. Det är som att välja sitt favoritbarn, det går bara inte.

Artikeltaggar

ArtisterBruce SpringsteenKonserterNew YorkNöje/KulturOsloUllevi

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.