Hoppa till huvudinnehållet

Blixthalka satte henne i rullstol – folkhögskolan blev en vändpunkt

Publicerad:
1 år sedan. Blixthalka förändrade Kristin Savelas liv för alltid. Hon drabbades av en ryggmärgsskada och hamnade i rullstol. Tiden på Kristinehamns folkhögskolas fritidsledarlinje fick henne att våga utmana sig själv på nya sätt. Hon har bestigit berg, åkt forsränning och skidor. Varje år kommer Kristin tillbaka till folkhögskolan för att berätta sin historia. ”Idag ser jag mig som en ledare”.
1 år sedan. Blixthalka förändrade Kristin Savelas liv för alltid. Hon drabbades av en ryggmärgsskada och hamnade i rullstol. Tiden på Kristinehamns folkhögskolas fritidsledarlinje fick henne att våga utmana sig själv på nya sätt. Hon har bestigit berg, åkt forsränning och skidor. Varje år kommer Kristin tillbaka till folkhögskolan för att berätta sin historia. ”Idag ser jag mig som en ledare”. Foto: Adina Magnusson

50 år sedan

Sällskapet för naturskydd ordnade på söndagen en utflykt till naturreservatet Nötön. Ett 20-tal medlemmar hade mött upp och fick se en hel del rariteter både på växt- och fågelområdet. Bl. a. ormvråk och bivråk, grönsångare, trädgårdssångare, törnskata och olika trastarter. Däremot fick man inte höra näktergalen som förra veckan hördes på Nötön. Blommor såg man också, bl. a. myskmadra, tandrot och lundstjärnblomman.

När DM-tävlingarna i varpa på lördagen avgjordes i Björneborg, med Björneborgs Varpaklubb som arrangörer, blev det hel dominans av klubbarna från Karlskoga och Storfors. Björneborg kämpade dock tappert, och inom klubben finns också många unga löften som säkert kommer i sporten. Innan det hela hade avgjorts kastades det i fem timmar. Då hade alla mött alla som det skall göras i varpatävlingar.

25 år sedan

Dagens ros: Till alla er som hjälpte till att bemanna alla biljettkassor och lotteristånd på tivolit under Fastingen. Ni gjorde en stor insats för Christinehamns Ridklubb, Bro Travklubb och IFK Handboll. En ros också till Kiwanis för visat förtroende. Stina Skoglund.

Dagens ris: Vill jag ge till de som ordnade dansen på Fastingen. Varför skulle vissa få betala för att dansa. Ni hade ju inte skärmat av utan det stod en massa folk utanför och önskade musik av orkestern. Det var för övrigt ingen ordning alls. Varför betala när man kan dansa gratis. Arg björneborgare.

Återvändare ställer ut i Konsthallen. Anna Carlsson, Jenny Stigsdotter, Magnus Thorén och Bengt Löfgren har en sak gemensamt. De har alla rötterna i Kristinehamn. Nu återvänder de för att under sommaren ställa ut i Kristinehamns konsthall tillsammans. ”Roligt att få ställa ut på hemmaplan”, säger Magnus Thorén, som numera bor i Karlstad men hoppas få flytta till Bergen i höst och gå på konstakademien.

10 år sedan

Avslag för Maslows pyramid. Trygghet. Utifrån syftet att Kristinehamn ska vara en trygg plats fanns ett förslag att kommunen ska kartlägga och åtgärda upptäckta brister i kommunens hantering av och ansvar för alla delar i Maslows behovspyramid med bäring på trygghet. Kommunstyrelsen beslutade i går att avslå förslaget.

Politiker vill bevara – tjänstemän vill riva. Att riva eller inte riva, det är frågan. Kulturnämndens arbetsutskott fick i måndags en dragning av fastighetschef Jan Wetterstrand kring Kvadraten och dess beskaffenhet. Fastighetschefen förordar en rivning, något politikerna inte gillar.

Pias bichon frisés gör succé. Alla är svenska och norska utställningschampions. 59-åriga Pia Schagerberg är en av Kristinehamns mest framgångsrika hundutställare. Senaste succén kom i Danmark, där Punktum Finale blev internationell champion. ”Han blev bäst i rasen och fyra i sällskapshundsklassen, som är den största klassen”.

Artikeltaggar

Familj

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.