Hoppa till huvudinnehållet

Minns du hur det såg ut på Östra Staketgatan innan asfalteringen?

Publicerad:
 Östra Staketgatan 1958.
Östra Staketgatan 1958. Foto: Thomas Linderoth

Sommarmånaderna är här vilket ofta även innebär ett intensivare underhåll av våra vägar, till både nytta och irritation beroende på var man befinner sig. I juni 1958 fick Östra Staketgatan ny beläggning, men hur såg det ut innan dess, var det grusväg så som det ser ut på bilden? Huset med den smala gaveln ut mot gatan finns väl kvar än idag, men hur är det med de andra två husen?

Berättat för Bildarkivet om förra veckans bild.

En man mejlade:

– Närmast i bilden är korsningen Österlånggatan/Tegelslagaregatan. Till vänster i korsningen är biografen Röda kvarn. På taket till höger ses telefontrådarna på isolatorerna på reglarna. Damerna har stora hattar. Alltsammans talar för 1920-talet.

Förra veckans bild.
Förra veckans bild. Foto: Karl Gustav Wiborgh

Mats Holmstrand mejlade:

– Apropå fotot från Tegelslagaregatan taget av KG Wiborgh efter 1912. 1969 filmade jag från en rullande bil gatans södra del från mitt emellan Kungsgatan- Österlånggatan och mot öster fram till Stållinefabriken. Jag gjorde en 18 minutersdokumentär "Konst för en procent" om konstnärerna Ingemar Lööf och Harry Moberg. I den finns den här filmade sekvensen med. Den finns på Youtube.

– Om Stållinefabriken fanns när Wiborgh tog sitt foto är ett frågetecken. Jag filmade 1969, man ser Stållinefabriken och ett stort hus, det var IOGT som hade det stora huset. Jag har tittat på Wiborghs foto och på min filmsekvens från Tegelslagaregatan och på bägge syns längst bort till höger en liten del av en byggnad som är Stållinefabriken.

En kvinna, Lisbeth ringde och berättade:

– Urmakeri-skylten sitter till höger, i nästa fastighet bodde jag som liten. Det var IOGT som ägde eller i alla fall disponerade fastigheten och min far var vaktmästare där i mitten av 1940-talet. I nästa hus, där är som ett staket framför, där hade Stållinor sin fabrik och där jobbade min morbror. Vi hade typ ett rum och kök, men jag kommer inte ihåg så mycket, vi hade flyttat innan jag började småskolan så jag var ganska liten då. Urmakarens var en väldigt liten lokal och jag minns att det var trappor upp till lokalen, men jag vet inte vad de hette.

En annan kvinna, Ann-Mari, mejlade om verksamheter förr i tiden på Tegelslagaregatan:

– I hus nummer 23 fanns Widars Möblerings AB. Firman grundades på 1890-talet av möbelhandlare C.F Nilsson. 1917 övertogs den av sonen Widar Nilsson, född 1887 (gift med Elsa Graaf). Försäljningen omfattades av alla slags möbler, mattor, gardiner, sängkläder och inredning. De utförde även reparationsarbeten och affären var känd för sina förstklassiga varor och yrkesskicklig personal som uppgick till 8-10 man, varav tre utbildade tapetserare.

– I samma hus fanns också Textil-Centrum som grundades 1936 av Åke Leandersson. De sålde bl. a herr-och damkläder, arbetskläder samt sybehörsdetaljer. 1943 öppnade Åke Leandersson även damkonfektionsaffären Parant på Kungsgatan 37.

– Om Tegelslagaregatan 24. 1934 startade Paul Lundgren, född 1894 firman Paul Lundgrens Järnhandels AB tillsammans med Axel E. Persson (avled 1938). Affären Järnbolaget utökade sina lokaler 1939 och omfattade allt som hör till järnhandelsbranschen, lantbruksmaskiner och byggnadsmaterial. Firman representerade Aga och sålde förutom spisar även Alfa Laval mjölkningsmaskiner.

– På Tegelslagaregatan 36 grundades 1910 ett hovslageri Sjöberg & CO av Oskar Valfrid Karlsson (född 1874), Gustaf Lundahl och Rickard Sjöberg. Gustaf lämnade firman 1914 och Rickard 1942. 1913 tillbyggdes en verkstadsfastighet, men hovslageriet avvecklades 1920 och blev i stället en smedja med sex anställda som utförde reparationer, svetsning och byggnadssmide. Två av Oskars fem barn Arnold (född 1912) och Valter (född 1914) var anställda i sin fars rörelse.

Bilderna i den här serien publiceras i samarbete med Kristinehamns Bildarkiv. Frågor om, eller information kring bilden kan ställas till bildarkivet@kristinehamn.se eller till bildarkivarie Kerstin Ingelmark på 0550-88561.

Artikeltaggar

Alfa LavalFastigheterFilmerFörsäljningHistoriaIngemar LööfKungsgatanMats HolmstrandMöblerÖsterlånggatanTegelslagaregatanVeckans bildYoutube

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.