Hoppa till huvudinnehållet

Han är nya chefen för ambulansen i Kristinehamn: ”Det känns jätteroligt”

Publicerad:
Magnus Ericsson tror att ambulansen i Kristinehamn kommer fortsatt att vara snabbast i länet.
Magnus Ericsson tror att ambulansen i Kristinehamn kommer fortsatt att vara snabbast i länet. Foto: Madeleine Sandström

Ambulansen i Kristinehamn har fått en ny chef.

Det är Magnus Ericsson som kommer ha ansvaret för avdelningen.

– Det känns spännande och viktigt, säger han.

52-årige Magnus Ericsson är född och uppvuxen i Kristinehamn. När han var 17 år gammal började han som vikarie på Mariebergs sjukhus år 1987, och tog hand om patienter som behövde psykiatrisk vård.

Det var ute på Mariebergskliniken som han fick upp ögonen för vård och omsorg. Magnus utbildade sig först till skötare inom psykiatrisk vård och sedan till sjuksköterska. Därefter vidareutbildade han sig till narkossjuksköterska och började jobba på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det har blivit så att jag stött på nya intressanta saker inom sjukvården, som har gjort att jag har fortsatt i den banan. Marieberg var en bra arbetsplats, konstaterar Magnus Ericsson.

När han var 27 år gammal tog han sitt pick och pack och flyttade från Kristinehamn. 2005 började han att arbeta inom ambulansen.

– Till en början växlande jag mellan två arbetsplatser. Jag var både på narkosen på Centralsjukhuset i Karlstad och på ambulansen i Dalsland, berättar Magnus.

  • I den nya ambulansen kan ambulanspersonalen skriva upp saker i en dator som skickas till sjukhuset.
    I den nya ambulansen kan ambulanspersonalen skriva upp saker i en dator som skickas till sjukhuset. Foto: Madeleine Sandström
  • Sedan coronapandemin bröt ut har ambulanspersonalen blivit noggrannare med hygienen.
    Sedan coronapandemin bröt ut har ambulanspersonalen blivit noggrannare med hygienen. Foto: Madeleine Sandström
  • I den nya ambulansen går det att sitta vid patienten på bägge sidor.
    I den nya ambulansen går det att sitta vid patienten på bägge sidor. Foto: Madeleine Sandström
  • Magnus Ericsson berättar att han kan sakna att köra ambulans.
    Magnus Ericsson berättar att han kan sakna att köra ambulans. Foto: Madeleine Sandström

Att han började att jobba i Västra Götalandsregionen har och göra med att hans frus släkt kommer därifrån.

– Jag har varit mycket i Västra Götaland. Jag har pendlat till Åmål och Bengtsfors från Karlstad. Min fru jobbar på Centralsjukhuset i Karlstad och min dotter jobbar inom hemtjänsten, säger han.

Att flera av Magnus familjemedlemmar jobbar inom vården ser han som en fördel.

– Vi förstår varandra vad det är vi gör om dagarna. Vi pratar inte om sjukvården hemma, utan vi diskuterar andra saker.

Hur var det att jobba både inom ambulansen och på Centralsjukhuset i Karlstad?

– Att vara narkossjuksköterska är spännande och ett jobb som är viktigt. Jag tog hand om patienter före och under operationer. Jag tog hand om patienter inom ambulansen också, men där blev det på ett helt annat sätt och de två arbetssätten kompletterade varandra bra.

Magnus berättar att de flesta som arbetar inom ambulansen har olika utbildningar.

– Man kan vara specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård, sjuksköterska, ha arbetat på intensivvårdsavdelningen, med anestesi, som distriktssjuksköterska eller varit barnmorska och ambulanssjukvårdare. Det kan vara en fördel att ha många olika kompetenser inom ambulansen.

Blev chef

Mellan 2005 till 2017 arbetade Magnus som specialistsjuksköterska på ambulansen i Västra Götalandsregionen. Hans arbetsdagar varierade kraftigt.

– Man kan vara i folks hem, i skogen eller i diken. Man kan verkligen vara överallt. Det är speciellt att jobba utomhus om man jämför med att jobba på ett sjukhus. Arbetet inom ambulansen är spännande och det känns betydelsefullt.

I sin nya chefsroll kommer Magnus bland annat att  ansvara för budgeten.
I sin nya chefsroll kommer Magnus bland annat att ansvara för budgeten. Foto: Madeleine Sandström

2017 började Magnus att arbeta som avdelningschef för ambulansen i Västra Götalandsregionen. Den första maj tillträdde han som ambulanschef för ambulansen i Kristinehamn.

– Det känns bra att komma tillbaka hit. Det är många nya system som man ska sätta sig in i, och till viss del en ny arbetsplatskultur. Ledningsgruppen för ambulansverksamheten i region Värmland har varit fantastiskt tillmötesgående mot mig. Det känns bara positivt att börja arbeta här.

Som ambulanschef kommer han ha ansvar för avdelningen, verksamheten, ekonomin och personalen.

– De processer vi arbetar i skall vara kvalitetssäkrade. Jag ska se till att verksamheten fungerar. I det ligger att ansvara för och följa upp åtgärder, så vi håller oss till budgeten. Det är ett stort fokus på att nå kostnadskontroll. Vi jobbar stenhårt med att hålla budgeten. Det är ett arbete som lever och vi jobbar med det varje dag. Det är en dyr verksamhet och det tar vi ansvar för, säger han.

Ny ambulans

I nuläget har Kristinehamnsambulansen två ambulanser och en sjukhustransport. I samband med att Magnus började fick verksamheten en ny ambulans.

– Det är roligt att vi kom ungefär samtidigt. I Kristinehamn har vi god bemanning. Det är 26 anställda och vi ser ut att kunna rekrytera bra framöver. Vi har fått tag på bra sommarvikarier. Det bådar gott inför framtiden.

Första maj blev Magnus Ericsson ny ambulanschef i Kristinehamn.
Första maj blev Magnus Ericsson ny ambulanschef i Kristinehamn. Foto: Madeleine Sandström

Magnus tror att Kristinehamnsambulansen har alla förutsättningar att fortsätta göra ett bra jobb framöver.

– Vi blir glada om vi lyckas fortsätta med att vara snabbast i Värmland. Vi jobbar gemensamt mot ett mål som vi tror på. I det finns det utmaningar med ekonomin men vi har en positiv kraft framåt, avslutar han och tillägger:

– Det är jätteroligt att jag har börjat här. Jag har kommit till ett härligt engagerat gäng med fullt av energi. Jag upplever att jag har blivit välkomnad. Jag känner massor med energi för att göra ett så bra jobb som möjligt.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdKarlstadKristinehamnMagnus EricssonMariebergs sjukhusSjukhusVårdVård och omsorgVärmlands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.