Hoppa till huvudinnehållet

Nämnd ställer krav på motprestation för bistånd

Publicerad:
När ekonomin inte går ihop tvingas många söka ekonomiskt bistånd.
När ekonomin inte går ihop tvingas många söka ekonomiskt bistånd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vid sitt möte i april valde nämnden för arbete, kompetens och välfärd, AKV, att bordlägga ett ärende efter ett yrkande från oppositionen. Nu har beslut fattats och oppositionen fick lite gehör för sina synpunkter.

Nämndens ordförande Samuel Carlén (S) säger att det handlar om de reviderade riktlinjerna för ekonomiskt bistånd. Där skulle beslut ha fattats i april, men Eric Hesselius (L) lade fram ett yrkande kring hur reglerna skulle skärpas till.

– Då kände vi att vi ville ha lite mer tid på oss att titta på konsekvenserna och därför bordlades ärendet, säger Samuel Carlén.

Efter att ha tittat närmare på yrkandet kom man fram till att vissa delar i det görs redan nu, andra delar kunde man inte ställa sig bakom.

– Men det fanns också en del som vi kan köpa, exempelvis jobbsök som en arbetsmarknadsåtgärd och att vi kan ställa krav på någon form av motprestation för att personen ska få ekonomiskt bistånd, säger Samuel Carlén.

En sak där majoritet och opposition inte var helt ense var att inrätta kommunala praktik-/traineeplatser för biståndssökande i syfte att minska arbetslösheten och hjälpa deltagarna till sysselsättning.

– Där blev beslutet att förvaltningen i samarbete med andra förvaltningar ska utreda möjligheten att inrätta kommunala praktik-/traineeplatser inom samtliga kommunala förvaltningar.

Samuel Carlén säger att dessa platser ska vara på heltid och erbjudas utefter individens förutsättningar.

Majoriteten vill även utreda möjligheten att utöka enheten för arbete, integration och ekonomi med en tjänst i form av en FUT-handläggare. Det vill säga en handläggare som kontrollerar felaktiga utbetalningar. Detta i syfte att stävja bidragsfusk.

När det blev dags för beslut utföll detta enligt majoritetens förslag. Oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, anmälde avvikande åsikt och ställde sig i en protokollsanteckning bakom Eric Hesselius yrkande.

Artikeltaggar

BeslutBiståndEric HesseliusFörvaltningKristinehamnNämnden för arbete, kompetens och välfärdNämnderPolitikSamuel Carlén

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.