Hoppa till huvudinnehållet

Blåljuskampen lär elever att agera i nödsituationer: ”Nu kan vi rädda liv”

Publicerad:
Laura Warnqvist, Amelia Almhini, Alva Holm och Alicia Engman tyckte det var intressant och lärorikt att agera i olika nödsituationer.
Laura Warnqvist, Amelia Almhini, Alva Holm och Alicia Engman tyckte det var intressant och lärorikt att agera i olika nödsituationer. Foto: Madeleine Sandström

Åttondeklassare på Djurgårdsskolan fick testa på att släcka bränder och agera i nödsituationer när Bergslagens räddningstjänst var på plats.

14-åriga Laura var en av eleverna i klass 8A1 som fick testa Blåljuskampens utbildning.

– Det var lärorikt att se hur man kan rädda liv, säger Alicia Engman.

Sedan 2020 har Bergslagens räddningstjänst anordnat Blåljuskampen för åttondeklassare i Kristinehamns kommun. Blåljuskampen är ett utbildningsprojekt som räddningstjänsten har i samarbete med Kristinehamns grundskolor i syfte om att lära elever att agera i nödsituationer.

Under vårterminen har elever i årskurs åtta fått tagit del av olika filmklipp om säkerhetsområden som räddningstjänsten har visat.

Daniel Brandberg, som är stationschef på Bergslagens räddningstjänst, berättade för åttondeklassen vad de skulle göra.
Daniel Brandberg, som är stationschef på Bergslagens räddningstjänst, berättade för åttondeklassen vad de skulle göra. Foto: Madeleine Sandström

– Vi har besökt en polis som har berättat om sin verksamhet. Inom räddningstjänsten finns det både ambulansen och brandmän. Vi har även visat vad vi arbetar med på räddningstjänsten. Eleverna har haft möjlighet att ställa frågor under lektionerna, säger Daniel Brandberg, stationschef på Bergslagens räddningstjänst.

Det var jättekul att få testa på hur det känns
Alicia Engman

När alla filmklipp är visade åker Bergslagens räddningstjänst ut till tre högstadieskolor i kommunen för att eleverna ska få testa på hur det är att agera i nödsituationer.

Fick bära dockor

Under fredagen åkte räddningstjänsten ut till Djurgårdsskolans gymnastiksal och klass 81A fick ta del av Blåljuskampens utbildning.

En av dem som fick testa på hur en brandman arbetar är 15-åriga Alicia Engman.

 • 15-åriga Alicia Engman tyckte det var spännande att vara med på Blåljuskampen.
  15-åriga Alicia Engman tyckte det var spännande att vara med på Blåljuskampen. Foto: Madeleine Sandström
 • Styrkeledaren och brandmannen Hans Wikars visade lite övningar för elever från klass 8A1.
  Styrkeledaren och brandmannen Hans Wikars visade lite övningar för elever från klass 8A1. Foto: Madeleine Sandström
 • Alicia Engman bar en docka som vägde 40 kilo.
  Alicia Engman bar en docka som vägde 40 kilo. Foto: Madeleine Sandström
 • Love Slånmark, Moa Möll och Kelly Karlsson står bredvid en brandman och har precis testat att släcka en brand.
  Love Slånmark, Moa Möll och Kelly Karlsson står bredvid en brandman och har precis testat att släcka en brand. Foto: Madeleine Sandström
 • At släcka en brand var en av övningarna som åttondeklassarna fick pröva på under Blåljuskampen.
  At släcka en brand var en av övningarna som åttondeklassarna fick pröva på under Blåljuskampen. Foto: Madeleine Sandström
 • Moa Möll fick testa på att släcka en brand med en brandfilt.
  Moa Möll fick testa på att släcka en brand med en brandfilt. Foto: Madeleine Sandström

– Jag fick bära en docka och det var tungt. Det var jättekul att få testa på hur det känns i praktiken. Jag menar om min klasskompis Alva skulle svimma så vet jag hur det känns att bära henne ur ett brinnande hus, säger hon.

Det är en otroligt viktig utbildning
Mia Brodd.

Högstadieklassen fick även testa på olika situationer som eleverna skulle kunna ställas inför. Bland annat fick de pröva hur det var att släcka en brand, lägga tryckförband och hur man utför HRL.

– Det är bra allmänbildning. Nu vet vi hur vi kan rädda liv, säger 15-årige Love Slånmark.

Vill erbjuda fler kommuner

Biträdande rektor Mia Brodd berättar att det bästa med utbildningen är att eleverna ska få kunskap som de kommer ha nytta av i vuxenlivet.

Biträdande rektor Mia Brodd tycker att Blåljuskampen är en otroligt viktig utbildning.
Biträdande rektor Mia Brodd tycker att Blåljuskampen är en otroligt viktig utbildning. Foto: Madeleine Sandström

– Jag vet att vi har haft tidigare elever som har haft nytta av Blåljuskampen. Det är en otroligt viktig utbildning för att så många som möjligt, ska få en kunskap om hur vi skulle bete oss vid en olyckshändelse, säger Mia Brodd.

Då arbetet med Blåljuskampen har fått en positiv respons från högstadieskolorna och eleverna vill Bergslagens räddningstjänst utöka konceptet, så att fler kommuner ska få ta del av utbildningen.

– Vi vill erbjuda det till hela Bergslagens räddningstjänst, som innefattar sex kommuner. Det är Degerfors, Karlskoga, Kristinehamn, Storfors, Filipstad och Hällefors. Det är bara ett par mejl till så hoppas vi att vi får till det till nästa år, säger Daniel Brandberg.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättDaniel BrandbergDegerforsDjurgårdsskolanKristinehamnKristinehamns kommunOlyckor och katastrofer

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.