Hoppa till huvudinnehållet

Vänskapskorruption på Arbetsförmedlingen i Kristinehamn

Publicerad:
En granskning visar att personer anställts på oklara grunder på Arbetsförmedlingen i       Kristinehamn. Montage.
En granskning visar att personer anställts på oklara grunder på Arbetsförmedlingen i Kristinehamn. Montage.

NWT har i en granskning i flera delar tittat närmare på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn. En enhet som vuxit snabbt och där personer anställts på tveksamma grunder, då det funnits andra mer meriterade sökande.

Tidningen berättar om kristinehamnaren som gjorde en snabb karriär på Arbetsförmedlingen och fick jobbet som sektionschef – trots konkurrens från på papperet mer meriterade kandidater.

I granskningen avslöjas att enhetschefen Micaela Pierre – som ansvarade för rekryteringen och fattade beslutet att anställa mannen – umgåtts privat med honom. Även en mellanchef som deltog i processen kan kopplas till mannen. Mellanchefen är hans ingifta släkting.

Mellanchefen har dessutom anställt sin egen kusin – som är gift med mannen med raketkarriären – och gett henne den högsta lönen av alla 66 handläggare.

Efter att ha tagit del av tidningens uppgifter har Arbetsförmedlingen meddelat att en ”gigantisk” intern utredning tillsätts.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar starkt på avslöjandena.

– Det är anmärkningsvärt att man begår ett så rejält klavertramp. Är de privata vänner är det jäv rätt upp och ner. Något brister i omdömet när man börjar anställa sina kompisar. Det är så enkelt att följa jävsreglerna, säger han till NWT.

Enhetschefen Micaela Pierre har inte ställt upp på intervju för att ge sin bild av rekryteringarna.

– De flesta myndighetschefer brukar tycka att de har en skyldighet att prata med media, även om det inte står i någon lag eller reglering. Det är en del av offentlighetsprincipen skulle jag säga, att svara på medias frågor. Det tyder på att man förstår att det här inte var så bra, säger Olle Lundin till NWT.

I den femte delen i granskningen presenteras uppgifterna om att Arbetsförmedlingen får tung kritik från både Riksrevisionen och den egna styrelsen.

Myndigheten beviljade lönebidrag för 900 miljoner kronor mer än regeringen tillät.

– De måste säkerställa att de har koll på det här, säger revisionsdirektören Agneta Bergman, till NWT.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetsmarknadGranskningarJävKristinehamnOlle LundinRekryteringRiksrevisionenUppsala universitet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.