Hoppa till huvudinnehållet

Sydafrikanska politikern: ”Vi är imponerade av hur det fungerar i Kristinehamn”

Publicerad:
Nomvuyo Mposelwa, Marie Oudin och Theodora Mafumbatha har spenderat några dagar i Kristinehamn.
Nomvuyo Mposelwa, Marie Oudin och Theodora Mafumbatha har spenderat några dagar i Kristinehamn. Foto: Maria Andersson

För tredje gången står Marie Oudin (M) som värd för ett internationellt besök, inom ramen för det demokratiprojket som hon medverkar i. Den här gången är det Nomvuyo Mposelwa och Theodora Mafumbatha från Sydafrika som är på plats i Kristinehamn för att lära sig mer om kvinnligt ledarskap.

De två politikerna från det Sydafrikanska partiet ANC har kommunalrådet Marie Oudin (M) som sin mentor.

Nomvuyo Mposelwa är verksam på regional nivå medan Theodora Mafumbatha, som är släkt med Winnie Mandela, arbetar på kommunal nivå. Fritt översatt till svenska är det region- och kommunalråd. Men den politiska strukturen i Sydafrika skiljer sig en hel del från den svenska.

– Vi är mycket imponerade av hur det fungerar i Sverige och här i Kristinehamn, säger Nomvuyo Mposelwa.

Under sin tid här har de hunnit med att besöka familjecentralen Källan, Strandmossens återvinningscentral, Närsam samt fått en presentation hur Kristinehamn arbetar med kommunpolitiken.

– De har fått träffa både kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S) och kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) för att se hur vi jobbar här, att vi har en bra relation även om vi tycker olika i politiska frågor, berättar Marie Oudin.

Med sig tillbaka till Sydafrika har Nomvuyo Mposelwa och Theodora Mafumbatha mycket inspiration och tankar om förändring.

– Hos oss jobbar inte kommunerna alls med återvinning. Allt skräp slängs på samma ställe. Om det sker återvinning så är det någon person som sköter det för att de har en företagsidé, förklarar Nomvuyo Mposelwa.

Sydafrika, som är en land med stor yta och befolkning, har många utmaningar.

– Vi har bris på elektricitet, arbetslösheten är stor liksom kriminaliten, säger Nomvuyo Mposelwa.

Theodora Mafumbatha har precis fått rapporter om att det just nu inte finns någon vatten i kommunen som hon styr.

– Jag är orolig för sjukhuset, säger hon.

Båda kvinnorna är överens om att informationen vid olika typer av problem och kriser måste bli bättre till invånarna. Just krisberedskap är också ett av de områden som Nomvuyo Mposelwa har på sitt bord som regionpolitiker.

I samband med sitt besök på NKP lämnar Nomvuyo Mposelwa och Theodora Mafumbatha över en sydafrikansk halsduk till Marie Oudin. En stund senare ska de åka tillbaka till Stockholm för att under fredagen återvända hem till Sydafrika.

Marie Oudin har medverkat i demokratiprojektet, som går under namnet Internationellt center för lokal demokrati, ICLD, flera gånger tidiagre. Det har inneburit besök i Kristinehamn men också möten på plats i olika Afrikanska länder. Nästa träff med adepterna kommer att ske i februari, men var någonstans är ännu inte bestämt.

Artikeltaggar

ÅtervinningICLDKommunstyrelsenKristinehamnMarie OudinMiljöNärsamNKPPolitikStockholmSydafrikaSydafrikanska partietVolleyboll

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.