Hoppa till huvudinnehållet

Överklagande ifrågasätts av rätten: ”Jag företräder cirka 200 personer”

Publicerad:
Domen kring Nordic Papers planerade produktionsökning har överklagats, men ännu har inget prövningtillstånd beviljats.
Domen kring Nordic Papers planerade produktionsökning har överklagats, men ännu har inget prövningtillstånd beviljats. Foto: NKP-arkiv

Nu har komplettering skett kring överklagandet av Nordic Papers planer på att anlägga en avloppstub mellan Bäckhammar och Vänern. Samtidigt förklarar den person som överklagat att han företräder cirka 200 närboende.

Vad det handlar om nu är att få prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen. Ett sådant behövs för att domstolen ens ska titta på den dom som mark- och miljödomstolen i Vänersborg avkunnade tidigare i år och som medger att Nordic Paper får gå vidare med sina planer.

I sitt överklagande hänvisade mannen till en rad omständigheter som rätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till, bland annat närheten till Natura 2000-områden och naturreservat. Han menar också att de beräkningar som redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen är gjorda på felaktiga grunder.

Av kompletteringen framgår att det hos Mark- och miljööverdomstolen har uppkommit en fråga om mannen har rätt att överklaga avgörandet. En stor del av kompletteringen ägnas åt att klargöra detta.

Mannen förklarar att han företräder en grupp närboende, cirka 200 personer, och att han har tagit över rollen som talesman från en person som tidigare i processen har fört gruppens talan.

– Tidsbrist för att komma med överklagandet i tid gjorde att det bara blev praktiskt möjligt för mig att underteckna detta överklagande. Men med tanke på er nya fråga så var detta eventuellt ett stort misstag, skriver mannen i sin inlaga till rätten.

Han hänvisar dock till en fråga han ställde till mark- och miljödomstolen där han fick svaret att han hade rätt att överklaga. Därmed bör han ha agerat riktigt utifrån den information han hade vid överklagningstillfället.

Ifrågasätter fråga

Mannen ställer sig också frågande till att Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter hans rätt att överklaga. Han menar att då Vänern har riksintresse bör vem som helst få överklaga domen.

Dessutom undrar han över om frågan uppstått på grund av påtryckningar utifrån och vill gärna ha ett svar från domstolen. Särskilt då frågan kommit så sent i processen.

I sak anförs i princip samma argument som i det tidigare överklagande. Mannen bifogar dessutom ett par av NKP:s artiklar, vilka han menar stöder hans sak.

Nu är det upp till Mark- och miljööverdomstolen att ta ställning till om överklagandet leder till ett prövningstillstånd. Ett sådant beslut kan tas inom några veckor eller efter sommaren. Just nu finns ingen tidsplan.

Nordic Paper kommer dock inte att beredas möjlighet att bemöta synpunkterna i överklagandet förrän rätten meddelar ett eventuellt prövningstillstånd.

Avslås överklagan skickas besked om detta till båda parter i målet vid samma tillfälle.

Nordic Paper vill utöka produktionenDomstolen ger klartecken för avloppstub – obetydlig påverkan av VänervattnetDom om tuben överklagas av privatperson: ”En besvikelse och stor brist”

Artikeltaggar

BäckhammarMark- och miljööverdomstolenNäringslivNKPNordic PaperÖverklagandenVänern

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.