Hoppa till huvudinnehållet

Östgötar besöker de bästa vandringslederna: ”Kristinehamn är ett gott exempel”

Publicerad:
Under två dagar fick region Östergötland ta del och inhämta inspiration från Kristinehamns kommuns vandringsleder.
Under två dagar fick region Östergötland ta del och inhämta inspiration från Kristinehamns kommuns vandringsleder. Foto: Madeleine Sandström

Flera kommuner från region Östergötland åkte till Kristinehamns kommun för att se de bästa vandringslederna.

Genom olika utflyktsmål hämtade de inspiration till hur Östergötlands vandringsleder kan bli mer likt Kristinehamns.

– Vi vidgar våra vyer och ser hur ni jobbar, säger Fredrik Törnborg, friluftssamordnare på Valdemarsviks kommun.

Under tisdagen och onsdagen fick Kristinehamns kommun besök av region Östergötland för att visa upp olika vandringsleder i kommunen.

– Jag vet att vi kommer få se bra exempel på hur man kan samverka i en kommun för att drifta och utveckla vandringsleder. En vandringsled är mer än bara en stig i skogen, säger Marie Landh, projektledare för Östgötaleden för region Östergötland.

Marie Landh, projektledare för Östgötaleden för region Östergötland berättar att Östgötaleden är drygt 150 mil lång.
Marie Landh, projektledare för Östgötaleden för region Östergötland berättar att Östgötaleden är drygt 150 mil lång. Foto: Madeleine Sandström

Utifrån det nationella ramverket för vandringsleder finns det ett mål att samla hela landets regioner i en gemensam projektplan. Syftet med projektet är att förbättra folkhälsan och skapa hållbara vandringsleder i landet.

Vi har jobbat hårt för att få det att fungera
Kimmie Åhlén

– Lederna är inte bara viktiga för vår befolkning utan de har även stor betydelse för folkhälsan. I förlängningen tror vi att det kan hjälpa till att bygga en bättre folkhälsa. Då är det viktigt att vi har det nationella ramverket och vi kan ta inspiration från varandra, säger Fredrik Berg, samordnare i friluftslivsfrågor på länsstyrelsen i Värmland.

Digitala kartor

Under onsdagen hölls en presentation där Kristinehamns kommun visade hur de arbetar med vandringsleder.

– Vi visar hur vi arbetar med digitaliseringen och skötselarbetet. Det har gjorts en digital satsning med vandring och allt som är i skogen. Vi har jobbat hårt för att få det att fungera och utveckla det vi har i dag, säger Kimmie Åhlén, fritid och idrottsutvecklare på Kristinehamns kommun.

  • Linnea Palmqvist, turist och destinationsutvecklare på Närsam och Kimmie Åhlén, fritid och idrottsutvecklare på Kristinehamns kommun, visade vandringsleder.
    Linnea Palmqvist, turist och destinationsutvecklare på Närsam och Kimmie Åhlén, fritid och idrottsutvecklare på Kristinehamns kommun, visade vandringsleder. Foto: Madeleine Sandström
  • Anne Hederén, som är strateg på region Östergötland, ville få inspiration av Kristinehamns vandringsleder.
    Anne Hederén, som är strateg på region Östergötland, ville få inspiration av Kristinehamns vandringsleder. Foto: Madeleine Sandström
  • Till vänster Fredrik Törnborg, friluftssamordnare på Valdemarsviks kommun.
    Till vänster Fredrik Törnborg, friluftssamordnare på Valdemarsviks kommun. Foto: Madeleine Sandström
  • Fredrik Berg, samordnare i friluftslivsfrågor på länsstyrelsen i Värmland, berättar att vandringslederna har stor betydelse för folkhälsan.
    Fredrik Berg, samordnare i friluftslivsfrågor på länsstyrelsen i Värmland, berättar att vandringslederna har stor betydelse för folkhälsan. Foto: Madeleine Sandström
  • Vandringsled Varnans bäckdal. (Arkivbild)
    Vandringsled Varnans bäckdal. (Arkivbild) Foto: Sandra Österman

Att Kristinehamns kommun har digitala kartor där besökare kan se var det finns vandringsleder är något som östgötarna blev intresserade av.

– Det behöver vi veta mer om. Våra skötselföreningar är inte alltid digitala i Östergötland. Det är något som vi behöver bli bättre på, säger Anne Hederén, strateg på region Östergötland.

Vi vill lära av andra och se andra perspektiv
Anne Hederén

För att östgötarna skulle få se hur Kristinehamns vandringsleder ser ut i verkliga livet fick de ta del av en cykeltur ut till skärgården och gå Jacquelines naturstig.

Under torsdagen visade Kristinehamns kommun upp de tre öarna Vålön, Sibberön och Kalvön.

Stöten på väg mot Vålön.
Stöten på väg mot Vålön. Foto: Magnus Carlsson

– Vi kommer ta båten ut till Vålösundsbryggan och därifrån ta oss ut till de olika öarna. Vi ska vandra mellan de tre olika öarna. Det tror jag kommer bli jättebra, säger Linnea Palmqvist, turist och destinationsutvecklare på Närsam.

– Vi vill få inspiration och se annat. Vi vill lära av andra och se andra perspektiv. För att bli bättre så måste vi höja blicken. Det är viktigt med att ha ett nationellt och regionalt nätverk och vi behöver tips från verkligheten. Kristinehamn är ett gott exempel, säger Anne Hederén.

Artikeltaggar

BåtarDjur och naturKimmie ÅhlénKristinehamnKristinehamns kommunLinnéa PalmqvistNärsamÖstergötlandSkärgårdSkogVandring

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.