Hoppa till huvudinnehållet

Kackerlacka hittad i skolkök – sanering pågår för fullt

Publicerad:
Kackerlackor har hittats i Brogymnasiets kök.
Kackerlackor har hittats i Brogymnasiets kök. Foto: AP

I tisdags gjorde kökspersonalen en synnerligen obehaglig upptäckt. Vad som visade sig vara en tysk kackerlacka befann sig i Brogymnasiets kök.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning kontaktades direkt, likaså Anticimex och sanering inleddes per omgående. Spridningen bedöms vara begränsad, men bekämpningen kommer att pågå i åtta veckor.

– Kackerlackan vi har hittat är i sig är inte farlig för människor men om den får föröka sig okontrollerat kan den sprida bakterier som gör att man kan bli magsjuk, säger Per Samuelsson på Anticimex och fortsätter:

– Läget på Brogymnasiet är under kontroll och vi har gjort en stor insats för att ohyran inte ska sprida sig från skolköket. Tursamt är att det handlar om få insekter och att sommarlovet snart tar vid.

Bekämpningsmedel kommer att spridas ut i samtliga av skolans byggnader, om än i varierande omfattning.

– Bekämpningsmedel är placerat punktvis på utvalda utrymmen där vi vet att kackerlackan trivs, till exempel bakom toalettstolar, i taklampor och i närheten av vattenkällor, eftersom denna typ av insekt aktivt söker sig till sådana områden, förklarar Per Samuelsson.

Det ska dock inte vara någon fara för elever och personal att vistas i lokalerna.

Eftersom skolköken i Kristinehamn har ett visst samarbete har Anticimex genomfört utökad skadedjursspårning, men bedömningen just nu är att det bara är Brogymnasiet som har drabbats.

– Vi har bra rutiner för den här typen av händelser och jag känner mig trygg med hanteringen. Vi har fått bra hjälp av Anticimex och personalen vet vad som gäller, säger Maria Taheri Wiik, servicechef på Kristinehamns kommun.

Hon berättar att man i väntan på sanering av köket väljer att laga skolmåltiden i ett annat kök. Efter samråd med Anticimex kommer servering ske i Brogymnasiet skolrestaurang enligt ordinarie schema. Maten kommer inledningsvis att serveras på engångsmaterial.

Artikeltaggar

AnticimexBakterierBrogymnasietKristinehamnKristinehamns kommunMagsjukaPer SamuelssonSaneringSkola och utbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.