Hoppa till huvudinnehållet

HR-chefen Jenny Alpmyr: ”Arbetsgivaren hade inte kunnat agera på annat sätt”

Publicerad:
Jenny Alpmyr är HR-chef i Kristinehamns kommun.
Jenny Alpmyr är HR-chef i Kristinehamns kommun.

Kristinehamns kommun gjorde visst en sekretessbedömning av kränkningsanmälan. Men eftersom det redan stått i media om anmälan var det en korrekt bedömning att inte dölja information när en begäran om att lämna ut handlingen kom in. Det meddelar nu kommunens HR-chef Jenny Alpmyr.

Tvisten mellan före detta förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson och arbetsgivaren Kristinehamns kommun har haft många turer.

Kommundirektör Martin Willén har tills i onsdags inte uttalat sig i ärendet. I sin första kommentar framför han att den bild som getts av händelserna varit ensidig.

Det har fått sparkade förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson att rikta ny hård kritik mot kommunens som arbetsgivare. Hon menar att det inte var hon som sökte sig till media och att kommunen gjorde fel som lämnade ut information med känsliga uppgifter om henne.

Den kritiken bemöts nu i sin tur av HR-chefen Jenny Alpmyr. Hon menar att kommunen agerat helt enligt gällande lagstiftning och redogör för händelseförloppet.

– Några dagar efter att anmälningarna om kränkande särbehandling inkommit till kommunen publicerade Värmlands folkblad en artikel om anmälningarna. Marielle uttalar sig i artikeln och hänvisar journalisten till anmälningarna. Ingen begäran om utlämnande av handlingarna har hanterats av kommunen innan denna publicering. Först efter att artikeln i Värmlands Folkblad var publicerad begärde Nya Wermlands-Tidningen och Nya Kristinehamns-Posten att få ta del av anmälningarna, förklarar hon händelseförloppet.

Kristinehamns kommun gjorde då, enligt rutin, en sekretessprövning, enligt Jenny Alpmyr.

– Eftersom anmälningarna redan var spridda och information röjd fanns det inte längre lagligt stöd för att inte lämna ut eller dölja information i handlingarna till media. Alla allmänna handlingar måste underställas en sekretessprövning men saknas det skäl till sekretess är vi förbjudna att maska mer information än lagen tillåter, klargör HR-chefen.

Vidare menar Jenny Alpmyr att kommunen som arbetsgivare inte kunde hanterat ärendet annorlunda.

– Det är olyckligt att information i detta ärende har kommit ut i den omfattning det har gjort, inte minst då det påverkade processen framåt. Men arbetsgivaren hade inte kunnat agera på annat sätt. Varken jag eller kommundirektören har lämnat ut handlingar på eget initiativ eller utan en sekretessprövning. Vi har också konsekvent avböjt att uttala oss om personalärendet under pågående process.

Då möts de i förhandling – tvisten kan gå till arbetsdomstolenKommundirektören om uppsägningen: ”Det finns inga vinnare”Därför sades förvaltningschefen upp – grunderna är nu offentligaFacket begär skadestånd: ”Uppsägningen ska förklaras ogiltig”Juridiska experten om uppsägningen: ”Det kan inte gärna vara saklig grund”

Artikeltaggar

AnmälningarArbeteKränkningsanmälanKristinehamnSekretessVärmlandVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.