Hoppa till huvudinnehållet

Då möts de i förhandling – tvisten kan gå till arbetsdomstolen

Publicerad:
"Jag känner mig besviken på politiken som sticker huvudet i sanden och när det väl gäller accepterar mobbning och kränkningar. Och man tar ett beslut på muntlig information från kommunstyrelsens ordförande”, säger sparkade förvaltningschefen.
"Jag känner mig besviken på politiken som sticker huvudet i sanden och när det väl gäller accepterar mobbning och kränkningar. Och man tar ett beslut på muntlig information från kommunstyrelsens ordförande”, säger sparkade förvaltningschefen. Foto: Kristinehamns kommun

Tvisten mellan före detta förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson och arbetsgivaren Kristinehamns kommun är långt ifrån över. Hon har inte skött sitt uppdrag enligt kommundirektören.

– Det här är repressalier för min kränkningsanmälan, hävdar Marielle Brandlöv Nilsson.

I onsdags ställde kommundirektören upp på en intervju och kommenterade för första gången tvisten. Samma dag offentliggjordes skälen för uppsägningen.

Marielle Brandlöv Nilsson fick uppsägningsskälen presenterade skriftligt först när hon uttryckligen bad om det i samband med att hon sades upp och arbetsbefriades.

Hon håller inte alls med om beskrivningen att hon vid flera tillfällen skulle ha fått information, vid medarbetarsamtal och resultatsamtal, om att hon inte sköter sin roll som förvaltningschef.

– Det var först den 1 februari i år som jag fick det till mig, säger hon.

I hennes version kom information alltså efter det möte som Marielle Brandlöv Nilsson tar upp i sin kränkningsanmälan mot kommundirektören.

– Då han skrek åt mig.

Har du dokumentation som stöder detta?

– Absolut. Jag har dokumentation som jag kommer använda mig av i den fortsatta rättsliga tvisten.

Att hon skulle ta för mycket plats i ledningsgruppen menar hon inte är grund för uppsägning, utan snarare ett bevis på kommundirektörens bristande ledarskap.

– Han borde säga till mig "Marielle nu är din talartid slut” om det är så.

Hon lyfter också fram att hon har dokumentation som visar hur hon genomfört beslut tagna i ledningsgruppen.

Vidare menar hon att man från kommunens sida blandar bort korten och får det att verka som om det finns arbetsmiljöproblem på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har aldrig haft några problem. Vi har alltid haft de nöjdaste medarbetarna.

Hon vill också klargöra att det inte var hon som sökte sig till media för att ge uppmärksamhet till kränkningsanmälan.

– Det var aldrig min avsikt att varumärket Kristinehamns kommun skulle bli skadat. Det här hade aldrig blivit en stor sak i media om HR-chefen och kommundirektören gjort en sekretessprövning. Det var de som lämnade ut handlingar med känsliga personuppgifter. När media sedan ringde mig så svarade jag på frågorna.

Marielle Brandlöv Nilsson går så långt som att konstatera att Kristinehamns varumärke som arbetsgivare blivit förstört av hela den här soppan.

– Vem vill jobba i Kristinehamns kommun efter det här? Jag håller med den insändare som konstaterar att jag, HR-chefen och kommundirektören måste sluta. Det är det enda rätta och enda sättet att få tillbaka förtroendet från medborgarna och medarbetarna.

Vad gäller det rättsliga efterspelet menar hon att arbetsgivaren gjort en efterhandskonstruktion för att bli av med henne. Hon anser att allt handlar om repressalier för den kränkningsanmälan hon gjorde mot kommundirektören.

– Facket säger till mig ”Marielle du har blivit uppsagd för att du har avvikande åsikter i Kristinehamns kommun”. Ledarnas chefsjurister har tittat på det här och de ser inte att det finns saklig grund för en uppsägning.

Nästa steg blir nu träff mellan ledarna och arbetsgivaren den 14 juni, då facket har kallat till tvisteförhandling angående brott mot lagen om anställningsskydd.

– Då blir det en lokal förhandling, om vi inte kommer överens sker en central förhandling och därefter blir det Arbetsdomstolen om ärendet inte avgörs innan dess, förklarar hon.

I samband med det kommer ett skadeståndsanspråk att läggas fram.

”Kommundirektören, förvaltningschefen och HR-chef måste lämna”Därför sades förvaltningschefen upp – grunderna är nu offentligaKommundirektören om uppsägningen: ”Det finns inga vinnare”Facket begär skadestånd: ”Uppsägningen ska förklaras ogiltig”Marielle Brandlöv Nilsson får gå hem med omedelbar verkan: ”Nu är jag uppsagd”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareKränkningsanmälanKristinehamnKristinehamns kommunTvisterUppsägningarVarumärken

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.