Hoppa till huvudinnehållet

Trafikverket nobbar fysiskt möte med björneborgare i brofrågan

Publicerad:
Bron i Björneborg har varit stängd i snart fyra och ett halvt år.
Bron i Björneborg har varit stängd i snart fyra och ett halvt år. Foto: Joakim Magnusson

I januari 2019 stängde Trafikverket bron över järnvägen i Björneborg. Helt felaktigt anser Åke Idsund som nu begär ett möte med Trafikverket för att diskutera brons skick.

Åke Idsund är konstruktör och har 50 års erfarenhet av tillverkning av stålkonstruktioner. Enligt honom är bron i Björneborg drabbad av ytrost och enbart i behov av en uppfräschning så kommer den att vara farbar i många år ytterligare.

I en skrivelse till Trafikverket begär han tillsammans med sin hustru Margareta Idsund Berglind och Conny Rådesson att få ett möte på plats i Björneborg för att gemensamt inspektera bron. Åke Idsund genomförde i mitten av maj en egen kontroll av brons skick och menar att Trafikverket har fattat sitt beslut på felaktiga grunder.

Således är bilden ett flagrant fejk för att framtvinga ett felaktigt beslut.
Åke Idsund

I beslutsunderlaget står det att bron har allvarliga skador på de tvärgående balkarna, att de är helt genomrostade. Detta illustreras med ett foto på ett hål i en av rälerna som utgör tvärbalkarna. Räl är namnet för en bit räls om någon undrar.

– Det är i själva verket en bild på ett förborrat, helt oskadat hål med några hängande färgflagor, skriver Åke Idsund.

Han besökte Björneborg i mitten av maj och undersökte samtliga 164 räländars liv och bedömer dem som helt oskadda:

– Således är bilden ett flagrant fejk för att framtvinga ett felaktigt beslut om brons bärighet.

I skrivelsen hänvisas också till Trafikverkets egen handbok för inspektion av byggnadsverk. Där står det att inspektion ska ”genomföras på handnära avstånd”. Vare sig den som undertecknade rekommendationerna att stänga av bron och den som fattade det slutliga beslutet har varit på plats i Björneborg.

Det är därför vill man få till ett fysiskt möte så snart som möjligt. Trafikverket har fått förslag på datum att ses. Svaret från Lars-Olof Andersson, nationell samordnare för järnvägsbroar med placering i Malmö, är dock avvisande:

– Jag har tyvärr ingen möjlighet att närvara vid en fysisk träff vid bron i Björneborg, jag föreslår istället ett möte via Skype. Ett fysiskt möte ligger tyvärr för min del alldeles för långt bort i tiden.

Han skriver vidare att Trafikverkets ståndpunkt ligger fast, bron har passerat sin livslängd med råge.

– Om bron är i så bra skick som Åke Idsund hävdar och att det skulle kosta en till två miljoner kronor att rusta upp den, så kanske han kan övertala Kristinehamns kommun att ta över ansvaret för bron och för trafiken över, Trafikverket delar inte den åsikten, avslutar han sitt meddelande.

Åsa Echeverri har tagit över som projektledare för den nya bron och hon skriver till NKP att hon inte är insatt i frågan om någon ytterligare besiktning av den befintliga bron:

– Jag är enbart involverad i den nya bron.

Där har en ny konsult upphandlats och projekteringen är inledd. Någon ny bro kan enligt Trafikverket inte vara på plats förrän 2025.

Bron i Björneborg blir ännu dyrare – kommunen får betalaBrofiaskot bara fortsätter — kommer inte byggas förrän tidigast 2025Erfaren konstruktör hävdar bestämt att Björneborgsbron är fullt funktionsdugligKommunen planerar egen undersökning av bron: ”Det börjar bli lite väl dyrt”

Artikeltaggar

BjörneborgKristinehamns kommunMalmöNKPSkypeTrafikTrafikverket

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.