Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen planerar egen undersökning av bron: ”Det börjar bli lite väl dyrt”

Publicerad:
Ytrost eller genomrost? Det är frågan kommunen vill ha ett svar på.
Ytrost eller genomrost? Det är frågan kommunen vill ha ett svar på. Foto: Viktor Sunnemark

Trafikverkets hantering av bron i Björneborg upprör inte enbart de närboende. Frustrationen frodas även i kommunhuset och nu börjar man på allvar ifrågasätta Trafikverkets ståndpunkt.

Det är sedan tidigare sagt att kommunen ska bekosta den nya bron för att ens få den på plats. Trafikverket har inga pengar till någon bro. Men kostnadsläget har förändrats sedan det beslutet fattades.

– Vi kontaktades av Trafikverket i februari och med fördyrningar och indexuppräkningar är kommunens kostnader uppe i 27 miljoner kronor vid det här laget. Och Trafikverket vet inte själva vad slutnotan kan landa på. Vi tycker att det börjar bli lite väl dyrt, säger planeringschef Kalle Alexandersson.

Han har också tagit del av den undersökning som Åke Idsund har gjort och säger att den är intressant:

– Vi har själva varit frågande kring brons skick, men Trafikverket har varit väldigt bestämt i sin åsikt.

Därför har man från kommunens sida framfört till Trafikverket att man vill göra en ny besiktning av bron. Är det inget fel på bärigheten blir det väsentligt billigare att rusta den jämfört med att bygga en helt ny bro.

– Vi har diskuterat med Trafikverket om att göra en gemensam besiktning, men det verkar som om att de vill jobba vidare enligt sin plan. Jag hoppas att vi inte är helt färdiga med den diskussionen än, säger Kalle Alexandersson.

Hur tänker ni kring en egen besiktning? Vem ska göra den?

– Det finns ju ett regelverk kring vilka som får göra det och vi har kontakt med en godkänd firma med kompetens nog att genomföra en sådan besiktning, svarar Kalle Alexandersson.

Hans förhoppning är att en besiktning kan ske under sommaren när tågtrafiken ändå ligger nere på grund av spårbyte på Värmlandsbanan.

Vad händer om er besiktning visar att bron håller för trafik?

– Då lär Trafikverket vilja göra en egen besiktning, svarar Kalle Alexandersson.

Trafikverket nobbar fysiskt möte med björneborgare i brofråganErfaren konstruktör hävdar bestämt att Björneborgsbron är fullt funktionsdugligBrofiaskot bara fortsätter — kommer inte byggas förrän tidigast 2025Bron i Björneborg blir ännu dyrare – kommunen får betalaBjörneborgarna får ingen tillfällig broTrafikverket om missen med Björneborgsbron: "Hemskt tråkigt"Efterlängtad bro var för stor: "Helt idiotiskt"

Artikeltaggar

BjörneborgKalle AlexanderssonTågtrafikTrafikTrafikverketVärmlandsbanan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.