Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen är för långsam – JO-anmäls för arbetet kring Gottbol

Publicerad:
En person har gjort en JO-anmälan eftersom en samrådsredogörelse ännu inte gjorts angående detaljplaneabetet kring villakvarteret i Gottbol, Rudskoga. Arkivbild.
En person har gjort en JO-anmälan eftersom en samrådsredogörelse ännu inte gjorts angående detaljplaneabetet kring villakvarteret i Gottbol, Rudskoga. Arkivbild. Foto: Owe E Hermansson

En person har anmält Kristinehamns kommun till Justitieombudsmannen (JO). Ärendet gäller detaljplanen som möjliggör byggplanerna för ett villakvarter i Gottbol.

Det var i början av 2021 som det blev känt att det fanns planer på att bygga bostäder i Gottbol och samma år påbörjades arbetet med detaljplanen. I april 2022 klubbade kommunstyrelsen igenom att ett detaljplaneförslag skulle skickas ut för samråd.

Men ärendet, som handlar om att ett bolag vill bygga ett stadskvarter med 18 villor i närheten av Gottbols badplats, har blivit en segdragen historia. Och det finns ett stort motstånd mot planerna. Men innan något bygge över huvud taget kan ske måste en detaljplan bli klar som tillåter villor på platsen och det är där man är nu.

Nu har ärendet JO-anmälts. I anmälan står det att det fortfarande inte har kommit till en samrådsredogörelse för det samråd för detaljplanen som pågick mellan 22 april och 13 juni 2022.

En samrådsredogörelse är en beskrivning av hur ett samråd med allmänheten och andra intressenter har genomförts i en planeringsprocess, till exempel vid upprättande av en detaljplan.

Enligt Plan- och bygglagen (PBL) ska kommunen senast sex veckor efter det att samrådsunderlaget har ställts till allmänhetens och övrigas förfogande lämna en samrådsredogörelse till dem. Det är uppgifter som anmälaren för fram i sin anmälan, liksom att det är en skyldighet för kommunen att hålla denna tidsfrist.

Om kommunen inte gör detta innan tidsfristen kan den drabbas av sanktioner och skadeståndsansvar, står det i anmälan.

Markägaren om badparkeringen: ”Varför ska allmänheten drabbas?”Klartecken för samråd kring GottbolTrots protester lever villaplanerna vid GottbolVillasatsning planeras vid GottbolPlanavdelningen: Det var 48 samrådsyttrandenSå tycker partierna om villakvarteret i Gottbol

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerGottbolJustitieombudsmannenKristinehamn

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.