Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören om uppsägningen: ”Det finns inga vinnare”

Publicerad:
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Adina Magnusson

I och med att grunderna för varför tidigare miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson tvingades sluta har blivit offentliga kan kommundirektör Martin Willén nu kommentera varför hon fick gå.

Vi träffas i kommunhuset, i samma hörnrum som tidigare kommundirektörer intervjuats i. Dörren kärvar en aning, vill inte riktigt stängas.

Martin Willén har en allvarlig min och förklarar att han tidigare inte kunnat kommentera eftersom det gäller ett personalärende, dessutom var han själv anmäld för kränkande särbehandling.

Jag skulle säga att jag är känslomässigt stabil. Jag reagerar ytterst sällan i affekt.
Martin Willén, kommundirektör

Nu är förra miljö- och stadsbyggnadschef Marielle Brandlöv Nilsson skild från sin tjänst och han menar att det nu går att prata fritt eftersom anledningen till varför hon fick sparken blivit offentlig.

Martin Willén förklarar att han när han började som kommundirektör för fyra år sedan fick uppdraget att se till att kommunen fungerade mer som en enhet.

– Kristinehamn kom ur en situation med stark uppdelning, firmor i firman, kan man säga. Det har varit olika lätt för olika personer att ta den omställningen, säger han.

Han menar att han har jobbat mycket med Marielle Brandlöv Nilsson angående rollen som förvaltningschef.

– Hon har haft svårt att lyfta sig från den enskilda förvaltningen till det kommunövergripande perspektivet, säger han.

Enligt Martin Willén handlar det om saker som ekonomiska prioriteringar och anpassningar av arbetsprocesser.

Han säger att det har funnits goda chanser att bättra sig och få hjälp av andra.

– Det är en tuff roll att vara förvaltningschef. Det är en mängd olika perspektiv som man ska klara av att hantera. Men man måste klara av att hantera alla de perspektiven.

Han beskriver situationen som uppstått som ”extremt tragisk”.

Martin Willén tycker att den bild som kommit fram den senaste tiden varit ensidig, att de som arbetsgivare inte pratar om den diskussion som förts med medarbetaren, även om denne är förvaltningschef.

– Under de här åren har det här inte varit ett samtal jag kunnat föra med media eller utåt.

Under utredningen om kränkning har han inte heller kunnat kommentera eftersom det var han som var anmäld.

Har det här dokumenterats på ett sätt som gör att Marielle förstår att det är skäl för uppsägning?

– Vi är inte överens om detta. Att vi har hamnat i en situation som lett till uppsägning, det finns ingen vinnare i det. Man hoppas in i det sista att tydliggörande av roll, krav på förändringar, ska leda till att en medarbetare som inte gör sitt jobb ändå ska hitta rätt.

Han säger att det är en pressad situation som väckt uppmärksamhet och påverkar många människor.

– Det påverkar så klart Marielle jättemycket. Det är verkligen oerhört tragiskt att vi är där vi är nu. Det finns inga vinnare. Varken Marielle, de runt henne, eller kommunen i stort. Eller invånarna. Den publika diskussionen som varit nu under våren har säkert påverkat intrycket av kommunen men säkert också upplevelsen av vår service till invånarna.

Martin Willén påpekar att det även har påverkat andra som arbetar inom kommunen.

Han menar att uppsägningen inte är en repressalie för kränkningsanmälan.

Martin Willén förnekar att det skulle finnas någon personlig schism mellan honom och Marielle Brandlöv Nilsson. De har tidigare arbetat samtidigt i Örebro kommun men då på olika förvaltningar.

Är du hetsig?

– Jag skulle säga att jag är känslomässigt stabil. Jag reagerar ytterst sällan i affekt. Sedan är det så att om man har pratat med en person om en fråga många gånger och det är tjugonde gången frågan dyker upp finns det skäl att vara tydlig.

Hur då?

– I ordval till exempel, säger han och förklarar att han sagt att något inte var okej.

Martin Willén hävdar att han hamnat i massor av situationer där man skulle kunna reagera annorlunda.

– Min roll kräver att jag är känslostabil.

Det fanns inget gammalt groll sedan tidigare?

– Nej, inget gammalt groll.

Finns det inslag av personkemi i detta?

Martin Willén suckar.

– Nej, det finns inget inslag av personkemi. Vi är jättemånga olika personligheter i ledningsgruppen. Från min sida finns inget personligt.

Han förklarar att han dock blivit personligt påverkad under processen.

– Men jag har verkligen ansträngt mig för att vara kvar i min roll, och de förväntningarna som finns på mig.

Enligt uppgifter till NKP har Marielle Brandlöv Nilssons fack Ledarna lämnat in en begäran om tvisteförhandling, NKP har begärt att kopia lämnas ut av denna. Kommunen gör en sekretessprövning av handlingen vilket gör att det dröjer.

Därför sades förvaltningschefen upp – grunderna är nu offentligaJuridiska experten om uppsägningen: ”Det kan inte gärna vara saklig grund”Kommunen har anmälts till JO: ”Det är alarmerande”Maria Lobell blir tillförordnad förvaltningschefMarielle Brandlöv Nilsson får gå hem med omedelbar verkan: ”Nu är jag uppsagd”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFörvaltningKränkningsanmälanKristinehamnKristinehamns kommunMartin WillénÖrebroUppsägningarUtredningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.