Hoppa till huvudinnehållet

Därför sades förvaltningschefen upp – grunderna är nu offentliga

Publicerad:
Martin Willén är kommundirektör på Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör på Kristinehamns kommun. Foto: Nina Simonen

Den 25 maj skrev kommundirektör Martin Willén och tidigare förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson under hennes uppsägning av personliga skäl. Nu är grunderna för uppsägningen offentliga – hon blev sparkad för att hon var för fokuserad på sin förvaltning.

I den lite över tre sidor långa handlingen redovisas skälen för Marielle Brandlöv Nilssons uppsägning. Hon var förvaltningschef för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i nio år och menar själv att hon aldrig fått någon varning och att det saknas dokumentation om misskötsel.

Kommundirektör Martin Willén hävdar något annat. I grunderna för uppsägningen står det om flera tillfällen då han påtalat att Marielle Brandlöv Nilsson är för fokuserad på den egna förvaltningen och att hon behöver ändra fokus till hela kommunens organisation. Särskilt eftersom hennes förvaltningen är den minsta.

Enligt handlingen så har detta påtalats under ett medarbetarsamtal i juni 2020, vid ett resultatsamtal i februari 2021 och 2022 samt vid medarbetarsamtalet senare på hösten samma år.

Den tolfte december 2022 hade kommunledningsgruppen möte. Det var under det mötet som Marielle Brandlöv Nilsson kände sig kränkt av Martin Willén. Enligt handlingen så påtalade hon det tre dagar senare och Willén hävdar att han ber om ursäkt om hon upplevt hans agerande som obehagligt.

I slutet av januari 2023 hade ledningsgruppen möte om hur ett bidrag skulle hanteras inom förvaltningarna. Enligt Willén menade Marielle Brandlöv Nilsson att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen inte skulle vara med och hjälpa till då det inte ingick i den förvaltningens uppdrag. Det godtog inte Martin Willén som menar att det angår alla och att hon måste fokusera på kommunen som helhet, inte bara den förvaltning som hon leder.

Vidare redogör han att hon tar för stort utrymme i den ekonomiska diskussionen. Enligt honom tas det utrymmet på bekostnad av skolan och äldreomsorgen. Eftersom miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen mestadels finansieras via taxor och inte går på skattesedeln anser Willén att det inte är rimligt att Brandlöv Nilsson ska ta upp så mycket av diskussionen.

Han argumenterar också för att hon använder ett ordval som ”min budget” och ”min politik” vilket han menar är problematiskt då förvaltningschefen ska agera som representant för kommunledningen. Han är kritisk till att hon inte kommunicerar på ett sätt som stödjer en samlad kommun.

Det är utan underdrift den röda tråden genom hela handlingen – kommundirektören menar att förvaltningschefen varit för fokuserad på den egna förvaltningen och på så vis inte agerat för hela kommunorganisationen.

Marielle Brandlöv Nilsson, som fått sparken som miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn.
Marielle Brandlöv Nilsson, som fått sparken som miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens chef i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns kommun

Han lyfter också upp en situation kring pandemin då det diskuterades att medarbetarna skulle få presentkort för att stödja den lokala handeln. Tanken var främst att stödja de medarbetare som jobbade nära barn och äldre, med krånglig utrustning, i en situation då man inte visste vilken riktning pandemin skulle ta.

På miljö- och byggnadsnämnden diskuterades ett förslag att ge medarbetarna en bonus på 1 000 kronor. Martin Willén är kritisk till att förslaget inte stoppades av förvaltningschefen då han menar att förslaget hade kunnat leda till ”uppror inom kommunen” då det är känt att den förvaltningen hade det ”betydligt lindrigare” under pandemin än andra förvaltningar. Han skriver att ”när vi senare hanterade situationen lyfte Marielle fram ledamöter i nämnden då de enligt henne på ett bra sätt drev förslaget”

S och V vill ge presentkort till personal vid en förvaltning

Slutligen tar han upp ett exempel där Brandlöv Nilsson inte ansåg att medarbetare på förvaltningen skulle ta sig tid för att flytta över uppgifter i ett nytt diariesystem. Martin Willén menar att hon och förvaltningen inte behövde befatta sig med förflyttningen då hon inte varit med och bestämt att det nya diariesystemet skulle införas.

Artikeltaggar

ArbeteFörvaltningKränkningsanmälanKristinehamnKristinehamns kommunMartin WillénNämnderUppsägningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.