Hoppa till huvudinnehållet

Miljonrenoveringar behövs till skola: ”Inget som planeras”

Publicerad:
Kim Bäckman (L), är vice ordförande i skolnämnden.
Kim Bäckman (L), är vice ordförande i skolnämnden. Foto: Maiken Kettil Schough

En renovering av Björneborgs skola beräknas kosta 45 miljoner kronor. Det framgår i en rapport som presenterades på skolnämnden under förra veckan.

Men än är ingen renovering inplanerad för skolan som klassats som utdömd av tekniska förvaltningen.

I slutet av 2022 gav nämnden skolförvaltningen i uppdrag att göra en genomlysning av skolorna i de södra delarna av kommunen. Eftersom antalet barn minskat sedan den senaste lokalorganisationen gjordes 2012 ville nämnden veta hur det stod till med lokalerna, hur många barn som går där nu, elevprognosen framgent samt hur många behöriga lärare som finns.

Där framgår att renoveringen för Björneborgs skola beräknas kosta 45 miljoner kronor. Samtidigt har antalet elever gått ner och kommer fortsätta minska. Det innebär mindre pengar till verksamheten.

Björneborgs skola har stora renoveringsbehov.
Björneborgs skola har stora renoveringsbehov. Foto: Magnus Carlsson

– Allting beror på elevunderlaget. Det är elevpengen som styr det mesta för vad vi kan spendera och vad vi kan lägga för resurser på en skola, säger Kim Bäckman (L), vice ordförande i skolnämnden.

Så ett minskat elevunderlag kanske inte är så positivt just för utsikten att renovera skolan?

– Nej, precis, säger han.

Men de elever som går i skolan kanske ändå behöver en uppfräschning?

– Ja, absolut. Då får man kolla om man ska renovera hela eller en del.

Att renovera Björneborgs skola är dock något som nämnden inte lagt något förslag om.

– Nej, det är inget som planeras i dagsläget. Det är ett kommunstyrelsebeslut som måste till och tas upp i kommunfullmäktige. Det är inget som vi i nämnden kan ta beslut om. Det här är bara en kalkyl för oss, för att få lite mer kött på benen om vad som kan behövas.

Även Grunnebacka skola har renoveringsbehov.

– Det behöver egentligen alla skolor, säger Kim Bäckman.

Enligt delrapporten är utgifterna för Björneborgsskola cirka 9,5 miljon kronor och intäkterna 1,2 miljoner kronor. Kostnaderna för Grunnebacka skola är på 5,5 miljoner med intäkter på 1,4 miljoner kronor.

Grunnebacka skola i Rudskoga har också renoveringsbehov.
Grunnebacka skola i Rudskoga har också renoveringsbehov. Foto: Magnus Carlsson

Centerpartiet har längre drivit frågan om att bygga en skola i Nybble, vilket förvaltningen nämner i rapporten.

Kostnaden för en sådan investering beräknas ligga på 140 miljoner kronor, plus att det i så fall skulle påverka Djurgårdsskolan eftersom antalet elever skulle minska dit. Rapporten konstaterar att de skulle bli dubbla kostnader i det scenariot.

Är det sannolikt att bygga en skola i Nybble?

– Nej, jag ser inte det som sannolikt. Ska vi satsa på skolorna i södra kommunen så är det bättre att satsa på de som finns och rusta upp dem. Jag ser inte att en ny skola i Nybble skulle tillföra någonting.

Antalet elever minskar från år till år. Det är också svårt att rekrytera lärare till de södra delarna av kommunen.

– Det beräknas vara ett tapp på 200 elever i hela kommunen, vi har vetat länge att elevunderlaget minskar. Det var inte så stora diskussioner kring det utan vi fick mer en genomgång. Sen är det svårt att rekrytera lärare dit. Det är en bit att åka och inte så jättefräscha lokaler. Det är något man tampas med, säger Kim Bäckman.

Finns det någon lösning på det?

– Det är svårt att rekrytera överlag, inte bara till södra delen. Det stora problemet är att hitta lärare, legitimerade lärare.

Hela rapporten om skolorna kommer i november.

Artikeltaggar

CenterpartietDjurgårdsskolanLärareNämnderNybblePolitikRenoveringarSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.