Vass kritik från upprörd personal: ”Framtiden känns oviss”

Publicerad:
Lite mer än en handfull medarbetare på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen är kritiska till hur kommunledningen hanterat deras chefs uppsägning. Foto: Ida Oscarsson

Under torsdagen nåddes medarbetarna på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen av beskedet att deras förvaltningschef Marielle Brandlöv Nilsson fått sparken.

– Vi tycker det känns ofattbart, vi känner oss maktlösa, säger de i ett gemensamt uttalande till NKP.

Det är lite över en handfull medarbetare från miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen som nu vill ge sin bild av situationen som råder, efter att NKP kommit med frågan till dem.

Deras kritik är skarp.

– Vi upplever att det inte spelar någon roll vad vi sagt i frågan om vår förra förvaltningschef. Det känns som inte någon lyssnar på oss eller tar in vårat perspektiv.

– Vi kommer sakna Marielle jättemycket som chef, kollega och person. Vi är väldigt kritiska till hur detta har skötts och hur Marielle blivit behandlad från ledningen under den här processen.

Under fredagsförmiddagen hade förvaltningen ett möte med kommundirektör Martin Willén, HR-chefen Jenny Alpmyr och Elma Pasalic Östborg som är kommunikationschef.

Enligt medarbetarna så fick de under det mötet information om processen som lett fram till att Marielle Brandlöv Nilsson avskedades, samt vem som kommer bli deras tillförordnande chef tills en ny förvaltningschef är på plats. Som NKP redan rapporterat så är det Maria Lobell, kulturchefen på kulturförvaltningen, som tar över den rollen tillfälligt.

– Enligt Martin Willén så ska Maria inte leda något förändringsarbete på förvaltningen, utan ska jobba med vår arbetsmiljö.

Medarbetarna som NKP pratat med menar att de inte hade några arbetsmiljöproblem innan processen kring förvaltningschefen började.
Medarbetarna som NKP pratat med menar att de inte hade några arbetsmiljöproblem innan processen kring förvaltningschefen började. Foto: Ida Oscarsson

Medarbetarna tycker detta är konstigt, då de menar att arbetsmiljön under tiden med Marielle Brandlöv Nilsson var bra.

– Det var bra fram tills vi fick information om att vi kanske skulle bli av med Marielle. Det har alltså inte funnits något arbetsmiljöproblem på vår förvaltning fram tills att ledningsgruppen började jobba på att bli av med henne.

De har en teori om varför det är på det här sättet.

– Vi upplever att istället för att jobba med de arbetsmiljöproblem den oberoende utredningen fastslagit att ledningsgruppen haft, har man skapat arbetsmiljöproblem hos oss som man nu har gett delar av den befintliga ledningsgruppen i uppdrag att åtgärda.

Innan den tidigare förvaltningschefen fick sparken påvisade hon att medarbetarna kunde ta hjälp av företagshälsan om behovet funnits. Även enhetscheferna ska ha gjort det. Enligt medarbetarna så har HR själva inte sträckt ut någon hand.

– HR har inte pratat med oss eller erbjudit något stöd alls under den här processen. När vi idag ifrågasatte detta hänvisade de till att vi själva har ansvar att höra av oss till våra chefer.

Är någon medarbetare hemma på grund av detta?

– Vad vi vet så har ingen varit hemma på grund av detta.

De ifrågasätter också nivån av kommunikation från kommunledningen, som de menar inte är tillräcklig.

– All information fram tills idag har vi fått via media.

Har de kommit med någon konkret lösning på bristen på kommunikation?

– Nej.

Hur känns det?

– Väldigt underligt och oprofessionellt.

De beskriver idag en ledsen stämning på arbetsplatsen och en besvikelse över kommunen som arbetsgivare.

– Vi är ledsna, besvikna och känner oss inte direkt stolta över vår arbetsgivare. Framtiden känns orolig och oviss.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareÅtgärderBristerElma Pasalic ÖstborgFörvaltningJenny AlpmyrKränkningsanmälanMartin WillénNKP

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare