Hoppa till huvudinnehållet

Innovativ teknik och design ställs ut: ”Stort att de valt Kristinehamn”

Publicerad:
Fredrik Mogren och Maria Springfeldt från Närsam och Jan-Erik Odhe från Karlstads universitet bjuder tillsammans med fjorton ingenjörsstudenter in till innovativ visning.
Fredrik Mogren och Maria Springfeldt från Närsam och Jan-Erik Odhe från Karlstads universitet bjuder tillsammans med fjorton ingenjörsstudenter in till innovativ visning. Foto: Michaela Persson

På fredag ställs innovativ teknik och design ut på Kristinehamn Innovation Park. Det är årets kull med högskoleingenjörer inom Innovation- och designteknik från Karlstad universitet som visar upp sina examensarbeten.

– Det här är stort, att man väljer att förlägga det i Kristinehamn, säger Maria Springfeldt, näringslivsutvecklare på Närsam.

Det är fjorton studenter som under tre år har gått ingenjörsprogrammet med inriktning Innovation och design på Karlstads universitet som nu gör det allra sista på utbildningen. De ska under hela fredagen visa upp sina examensarbeten på Kristinehamn Innovation Park.

På förmiddagen är natur- och teknikeleverna från Brogymnasiet inbjudna och på eftermiddagen är det allmänhetens tur.

– Studenterna har arbetat med det här sedan årsskiftet, säger Jan-Erik Odhe från Karlstads universitet.

– De här arbetena är gjorda för olika företag så det är inget hittepå vi kommer att få se, säger Maria Springfeldt från Närsam.

Hon berättar vidare att det är första gången Karlstad universitet visar upp sina examensarbeten utanför Karlstad.

Storheten i Kristinehamn är vår litenhet
Maria Springfeldt, näringslivsutvecklare Närsam

– Det är stort, att man väljer att förlägga det här i Kristinehamn. Det är verkligen jättekul. Det är också en bra möjlighet för företag härifrån att få ut sina idéer. Björneborgs steel och Kongsberg är med och sponsrar. Flera Kristinehamnsföretag har använt sig av det här projektet genom åren, säger hon.

– Vårt jobb är att stödja och stimulera vårt lokala näringsliv, därför är det jätteviktigt att vi kan ha det här. Det är också ett både utmärkt och unikt tillfälle att stifta nya kontakter, säger Fredrik Mogren, näringslivsutvecklare på Närsam.

På frågan varför man valt att förlägga det just i Kristinehamn svarar Jan-Erik Odhe:

– Varför inte? Jo, men vi har ett bra samarbete med Närsam. Vi har en strategi att vi vill jobba mer i näringslivet. Kristinehamn är ett gott exempel på det. Det finns världsledande företag här.

Han berättar att det är vanligt att studenter som gått den här typen av utbildning ofta går direkt till jobb.

– Och vi vill såklart att de ska vara kvar i Värmland, säger han.

– De har alla möjligheter att komma hit, för vi har så många företag i Kristinehamn. Storheten i Kristinehamn är vår litenhet. Och att få visa upp det här, det är precis det här Kristinehamn Innovation Park är till för, säger Maria Springfeldt.

Vad besökarna kommer att bjudas på återstår att se på fredag, men några hintar är en kaffebryggare, möbler i papp, simulering i pappersmaskiner och möbeltestare för hållfastighet.

– Vi kommer att få se lite allt möjligt. Det har blivit mer och mer sofistikerade projekt, det har verkligen varit en utveckling på det sättet genom åren, avslutar Jan-Erik Odhe.

Artikeltaggar

BjörneborgBrogymnasietDesignFredrik MogrenInnovationKarlstadKarlstads universitetKongsbergKristinehamnMaria SpringfeldtNärsamSkola och utbildningStudentenStudenterTeknik och vetenskap

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.