Hoppa till huvudinnehållet

Brandlöv Nilsson kallad till möte under torsdagen: ”Då lämnas uppsägningen över”

Publicerad:
Miljö- och byggnadsförvaltningens chef Kristinehamn Foto: Kristinehamns kommun

– Jag kommer sägas upp klockan 15.30 idag.

Det säger förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson.

Under onsdagen fick hon ett erbjudande om en överenskommelse.

– Jag fick ett erbjudande som gällde i 30 minuter, berättar hon.

När NKP når henne sitter hon på ett tåg på väg till Kristinehamn från Norrköping där hon var inbokad på en konferens onsdag till fredag.

Konferensen fick avbrytas eftersom hon ska infinna sig på kommundirektör Martin Willéns kontor i torsdag eftermiddag.

– Då lämnas den här uppsägningen över, berättar hon.

Turerna kring chefsbråket har varit många. Det började med en kränkningsanmälan mot kommundirektören och nu ser det alltså ut som om anmälande förvaltningschef, Marielle Brandlöv Nilsson, får gå.

Tisdagen den 16 maj beslutade kommunstyrelsen att förvaltningschefen skulle skiljas från sin nuvarande befattning och att kommundirektören skulle få i uppdrag att genomföra beslutet. Han var närvarande på mötet där beslutet fattades. Hon var det inte. Det framgår från beslutsprotokollet.

Under onsdagen den 17 maj skulle en omplaceringsutredning presenteras, men mötet hölls aldrig då de fackliga representanterna meddelade att de inte medverkar när det redan på förhand var klart att Marielle Brandlöv Nilsson skulle sägas upp.

Samma kväll fick hon ett erbjudande om att bli enhetschef på vård-, stöd- och omsorgsförvaltningen.

– I annonserna till tjänsten står det att man ska vara sjuksköterska, inom HR eller socionom, säger hon och fortsätter:

– Jag tackade nej eftersom jag anser att det inte finns skäl för en omplacering.

Hon har dessutom sin kompetens inom miljö- och stadsbyggnad.

Marielle Brandlöv Nilsson berättar att hon skulle svara senast tisdag 23 maj, vilket hon gjorde.

Under onsdagen, 24 maj, blev hon kallad till ett möte 14.00. Men då hon befann sig i Norrköping på konferens kunde hon inte infinna sig personligen. Lokal facklig representant gick i hennes ställe och meddelade Marielle Brandlöv Nilsson vid 14.30-tiden att hon fått ett erbjudande om en överenskommelse. Hon skulle meddela sitt svar en halvtimme senare, vid 15.00.

– Jag hann inte ens få tag på förhandlingsansvarig på mitt fackförbund Ledarna, eftersom hon satt i ett annat möte. I lagen står det att man ska få skälig tid att svara, så man hinner väga in alla alternativ. I Kristinehamns kommun tycker man tydligen att 30 minuter är tillräckligt. Det är så HR jobbar här, säger Marielle Brandlöv Nilsson och fortsätter:

– Kommunen har satt i system att skrämma och skrämma tills man inte orkar mer. Det är en fruktansvärd mobbning.

Hon berättar för NKP att hon tackade nej, eftersom hon inte gavs en rimlig chans att komma med ett motbud. Då kom beskedet att hon ska infinna sig hos kommundirektören under torsdagen 25 maj klockan 15.30.

– Jag tänker inte skriva på något idag, säger hon och spekulerar i att man från arbetsgivarens sida har så bråttom för att man ska kunna informera kommunfullmäktige under torsdagskvällens sammanträde och för att övriga förvaltningschefer är inbokade tillsammans med en oberoende konsult på måndag för att arbeta med arbetsmiljön.

– De fick en inbjudan till det redan för någon vecka sedan. Men inte jag, säger hon.

Marielle Brandlöv Nilsson berättar att hon har hört av sig till sin personal på förvaltningen samt ordförande och vice ordförande i nämnden och tackat för sin tid tillsammans med dem samt informerat om läget.

Marielle Brandlöv Nilsson är tydlig med att uppsägningen av personliga skäl, som hon varslades om redan 20 april, är en repressalie för hennes kränkningsanmälan.

– Man får tydligen inte komma med avvikande åsikter i den här kommunen. Då sköter man inte sin roll. Det som angetts som skäl är också att jag informerat politiken för mycket. Men att inte göra det är att föra dem bakom ljuset. Det är ett hot mot demokratin. Men det är den typ av tystnadskultur man vill ha i Kristinehamns kommun.

Marielle Brandlöv Nilsson har sex månaders uppsägningstid.

NKP har sökt kommundirektören Martin Willén för en kommentar, för att få arbetsgivarens version av händelseförloppet. Han har tidigare meddelat att han inte kommenterar personalärenden.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamnKristinehamns kommunMartin WillénNKPNorrköpingUppsägningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.