Hoppa till huvudinnehållet

Så bidrog regementet till militära superövningen: ”Jag är imponerad”

Publicerad:
Stefan Svahn är stabschef på Bergslagens Artilleriregemente. Foto: Ida Oscarsson

Den elfte maj avslutades den militära krigsövningen Aurora 23. En handfull från Bergslagens Artilleriregemente deltog i övningen. Bland dem stabschefen i Kristinehamn, Stefan Svahn.

– Jag lärde mig mycket, säger han.

Få har nog missat att Sverige hade en nationell övning med utländska deltagare från bland annat Finland och USA. 26 000 deltagare var med under övningen som pågick från mitten av april till en bit in i maj.

Syftet var att öka försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige, och bidra till stabilitet i landets närområde. Från Bergslagens Artilleriregemente deltog en handfull personer.

– Vi var ett antal individer som var engagerade i övningen. Det är för att vi än så länge inte leder någon del av artilleribataljonen. Den leder under P4 Skaraborg. En medarbetare var bekämpningsledare i divisionsstaben. Vi hade två sjuksköterskor med.

– Jag själv deltog som en stödresurs i vårt systerförband A8 i Boden. Vår regementsförvaltare stöttade sitt forna förband, Försvarsmaktens tekniska skola nere Halmstad. Vår tekniska chef stöttade sitt tidigare förband, K3 i Karlsborg.

Stefan Svahn var först i Skövde och sedan i södra Sverige under övningen.

– Jag hade ett antal individer under mig som fyllde olika funktioner. Jag var ansvarig förbandsinstruktör, en del av stödorganisationen som ska stötta och hjälpa de som övar.

Mycket handlade om kommunikation och att förbättra rutinerna.

Vad lärde du dig?

– Jag lärde mig en hel del, åtminstone initialt. Organisationen ser helt annorlunda ut än när jag var på kompaninivå, senast för tjugo år sedan. Det har hänt mycket. Jag är imponerad över anställda soldaters kompetens.

Stefan Svahn blev imponerad över de anställda soldaternas kompetens.
Stefan Svahn blev imponerad över de anställda soldaternas kompetens. Foto: Ida Oscarsson

Förr fanns inte anställda soldater. Enligt Stefan Svahn så skapade värnpliktiga tillsammans med officerare krigsförband, men nu är det också anställda soldater som ingår i krigsförbanden.

– Det var en ny företeelse för mig. Det tillför att det finns kompetens på soldatnivå, det finns en inneboende kraft i förbandet.

Artikeltaggar

BodenFinlandFörsvarMilitärUSAVärnplikt

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.